Производството на шафран в България все още е бутиково, но пък българското „червено злато" е с изключителни качества - нещо което се е доказало и при лабораторни изследвания. Това обясни председателят на Сдружението на шафранопроизводителите в България Антонио Бонев в БНТ Подкаст „Къде живеем?" с Камен Коларов.

„Цената варира спрямо качеството, спрямо условията на отглеждане, като българският шафран от гледна точка на това, че се позиционира като доста качествен, цената му е над 25 лева за грам. Има най-различни цени на шафрана. Примерно иранците, които добиват най-големи количества, при тях е по-ниска цената, но няма база за сравнение просто по качество", обясни Бонев.

20 килограма шафран произвеждат годишно 39 членове на сдружението, сред които и най-големите в бранша.

„Едни от най-големите производители по света добиват тонове, но ние се гордеем с качеството на шафрана, който отглеждаме", бе категоричен Бонев, като обянсни, че за добиването на 1 грам шафран са необходими 200 цвята.

Въпреки че преди много години шафран се е отглеждал и по нашите земи, в момента производството му у нас изглежда като екзотика – нещо, което от сдружението искат да променят. Поставили са си за цел да промотират производството, ползите и качествата на билката-подправка.

И докато някои се опитват да извоюват пазари за качествения български шафран, то други мамят клиентите и вредят на българските производители.

„За съжаление има некоректни търговци, които предлагат шафранка – пак добра и полезна билка, за шафран. Той изглежда по друг начин и е единствен по рода си. Ние сме направили за членовете на сдружението и за клиентите брошура, която показва разликите между двата продукта и как да ги различават", каза Бонев.