Обеззаразете я и я смесете с другите компоненти

Най-нетърпеливите градинари вече започнаха да се готвят за предстоящите разсади. Това важи с особена сила за тези, които разполагат с парници и оранжерии, тъй като доста по-рано ще засаждат зеленчуци в тях.

Едно от най-важните условия е торопочвената смес. От съществно значение е тя да е качествена, тъй като е средата, в която семената покълват, а после се развиват младите растения. Обикновено любителите сами си приготвят торопочвена смес. Тя може да е комбинация от различни съставки, но основната е почвата. Другите компоненти, които могат да се включват, са: добре разложен и пресят оборски тор, суперфосфат, калиев сулфат, амониев нитрат, като и торф, компост, перлит и др.
Препоръчително е почвената смес да e добре обеззаразена, с неутрална реакция (рН 6,6-7).

Обеззаразяване

Обеззаразяването на торовопочвената смес се провежда по физичен и химичен начин.

  • Един от физичните методи е термичното обеззаразяване на почвата, което е известно като пропарване. Почвата се третира с прегрята пара под полиетиленово покритие.

При температура 50 градуса се унищожават нематодите, между 60-72 градуса - голяма част от фитопатогенните гъби и бактерии. При по-високи температури, над 82-83 градуса, семената на плевелите губят своята кълняемост.

  • При по-малко количество почва тя може да се постави в подходящ съд, да се сипе вода и да се загрее на печка.
  • Друг екологичен, лесен и сравнително евтин начин за обеззаразяване на почвата е соларизацията. Тъй като при него се използва топлината от слънчевата енергия, то трябва да се извърши през летните месеци.
  • Химичният метод е често прилаган за обеззарзяване на почвата. Срещу почвените фитопатогени могат да се използват някои фунгициди, които са подходящи за целта. В домашни условия обаче това трудно може да се направи безопасно, затова не е много препоръчително.

Чисти семена

Ако ще използвате семена, които сте добили от зеленчуците, отгледани в градината, също трябва да ги обеззаразите. Това може лесно да стане с перхидрол.

Извършва се с 10-процентов разтвор, с които те се обработват в продължение на няколко минути:

  •  20 минути за краставици;
  • 25 минути за домати;
  • 30 минути за пипер.

След ктова семената се промиват с чиста вода и се подсушават.

Подходящи съдове

В зависимост от количеството на разсадите се осигуряват и съдове. Те може да са:

  • Специализираните разсадни табли са много удобни, тъй като във свяко гнездо се поставя по едно семенце. Така растението се развива без конкуренцията на останалите. Имайте предвид обаче, че те заемат повече място.
  • Разградими кофички, които може да са направени от картони или друг материал. Много са удобни, тъй като се засаждат направо в почвата.
  • Други подходящи съдове – кофички или малки саксийки. Препоръчително е те да са нови. Ако използвате многократни, трябва да ги почистите и измиете добре. По възможност и да обеззаразите.
  • Сандъчета са подходящи за отглеждане на гъст разсад. В случая след достигане на определена фаза на развитие растенията трябва да се пикират.

Зимна сеитба

През зимата в южните райони на страната може да се извършва сеитба на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, бакла, моркови, спанак, магданоз и др.
При тази сеитба растенията поникват много по-рано през пролетта, съответно получава се по-ранна продукция.