Италианските търговци все още се борят да намерят доставки на чесън с поне приемливо качество. Не се очаква ситуацията да се промени особено преди Коледа. Първите пратки от Аржентина трябва да бъдат доставени през следващите няколко дни, а след това продуктът ще бъде в Европа през януари.

"Много от испанските производители и търговци са изчерпали запасите си и има ограничени количества, които могат да отговорят на търсенето на пазара. В момента цялото внимание е насочено към Южна Америка, особено към Чили и Аржентина. Според Антонио Тучильо, директор на Agrimpex Farming, "въпреки че цените вече бяха високи, те продължават да се покачват".

"Всичко започна с неблагоприятните климатични условия, които драстично намалиха наличността на продукта в Китай, но най-вече в Испания. А това са двете страни, които изнасят най-много чесън в света. Така че беше неизбежно световният пазар да бъде засегнат от тази ситуация", продължава Тучильо. "За щастие в момента времето в Южна Америка е благоприятно. В резултат на това очакваме отлично качество от този район на произход, макар и на доста високи цени."

Според директора на компанията тази тенденция може да бъде ограничена само "след като разполагаме с продукти от новата средиземноморска реколта". Това ще се случи през март с чесън от Египет и през май с чесън от Испания, Италия и Франция. За съжаление, в Италия поради прекомерните валежи, а в Испания - поради изключителната суша, през последните месеци вече имахме проблеми със засаждането. Очаква се сезонът да бъде нестабилен и повлиян от метеорологичните условия."

"И накрая, заслужава да се спомене, че страни като Египет и Турция проявяват все по-голям интерес към продажбите на чесън, като се има предвид, че разходите за отглеждане в тези страни са много по-ниски, отколкото в Италия, Испания или Франция", заключава Тучило.