С нелеката задача да вдъхне живот на селата в Северозападна България се е заел Петър Пешев, който от няколко месеца е председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите. Самият той се връща преди няколко години от Гърция, зарязва кариерата си на шеф готвач, за да се захване със земеделие. И не съжалява, защото, както казва, това е неговото място.

Като повечето млади хора и Петър е непримирим с несправедливостите, но вместо само да недоволства, се опитва да ги промени. Затова и земеделците от Врачанския съюз на зърнопроизводителите му гласуват доверие и в момента е председател на местната организация.

В България има много проблеми, които са трупани с години, казва Петър Пешев. Например законите, свързани със собствеността на земята, също необходимостта от регулация на арендните отношения, и т.н. Ние тези проблеми постоянно ги поставяме на национално ниво. Надявам се скоро да има промени.

Другата важна мисия за Петър е да работи за това да се даде възможност на младите хора да работят в земеделието. Защото има такива, но реално няма условия.

Аз като реших да се занимавам със земеделие преди няколко години, буквално хванах последния влак, допълва Петър. Към собствената земя на семейството едва успях да добавя още малко – от тук от там. Сега това е почти невъзможно. А в района ни има млади хора, които искат да се развиват в земеделието. Затова държавата трябва да потърси начини да им предостави земя. Нали все се говори как целта е да се подпомогнат средните и малките, но в същото време действията показват друго – големите стават още по-големи, а другите са поставени при неконкурентни условия.

И, разбира се, темата за поливането е другата битка, която ще води Петър. Идвайки от Гърция, където всичко се полива, желанието му е този въпрос да се постави на дневен ред и политиката в напояването да стане приоритет.