Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия в Република България г-жа Андреа Икич-Бьом възможностите за разширяване на търговията със земеделски продукти между двете страни на среща в МЗХ.

Министър Вътев представи високото качество и експортния потенциал на българските вина и хранителни продукти. Той коментира възможностите за обмен на знания и опит по отношение на ветеринарната медицина и биоземеделието. Министър Вътев посочи и приноса на Австрийската стопанска камара за развитието на двустранните отношения и даде конкретни примери с успешни австрийски компании от хранително-вкусовата промишленост, които споделят своите постижения и опит.

От своя страна посланик Андреа Икич-Бьом коментира търговията между двете страни и заяви, че от особено значение за Австрия в сферата на земеделието е обменът на породисти животни и генетичен материал. Тя очерта приоритетите на Австрия като ротационен председател на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и обясни, че се подготвя програма със събития, които ще се проведат в дунавските градове. Посланик Андреа Икич-Бьом призова МЗХ да подкрепи бъдещите инициативи по Стратегията.

В заключение министър Вътев каза, че очаква в бъдеще сътрудничеството между българското и австрийското министерство на земеделието да се задълбочава.