Реколтата от авокадо в Израел се развива добре, тъй като вече е в основната част на сезона, а търсенето на пазарите е добро. Според Йонатан Мерон, ръководител на износа на Granot Fresh, "сега сме почти в разгара си".

"За Greenskin приключваме с Ettinger и преминаваме към други сортове Fuerte, Pinkerton и Arad. Сезонът на Хас също започна преди няколко седмици, в средата на октомври. Кривата на размера е доста малка, но плодовете все още растат. Сухото вещество е на подходящите нива и клиентите са доволни от качеството и узряването на плодовете. Почти сме в разгара си с Хас и този популярен сорт ще бъде основният ни от сега до края на март", заявява Мерон.

Преди началото на войната се очакваше износът на авокадо от Израел да достигне същия обем като през сезон 2021-22 г. с общ износ от 125 000 тона. Хас ще бъде около 75 000 тона, а Грийнсинс - 50 000 тона.
Мерон казва, че макар да имат недостиг на работници, успяват да продължат с опаковането на авокадото за износ. "Работната ръка е предизвикателство заради настоящата ситуация в Израел, но към момента успяваме да завършим повечето от програмите си."

Granot Fresh е най-големият земеделски кооператив в Израел, в който членуват 43 кибуца, което ги прави един от най-големите опаковчици и износители на авокадо и цитрусови плодове в Израел. Те отглеждат 3 200 хектара авокадо със своя с70-годишен опит, казва Мерон.