Операциите по маневриране са улеснени с модерни арматурни табла в обезшумени кабини

 

В българския селскостопански бит товарачите са универсален помощник, най-вече заради лесното им конвертиране към различни функции, което става чрез опростена смяна на приставката. Особено полезни са в животновъдството, когато се налага местене на тежките повече от тон бали. В същото време компактност, ергономичност, дължина на телескопичното рамо (стрелата), електрификация, електроника, комфорт на кабината са качества, които се ценят в челните и телескопични повдигачи. Тенденцията очертава като лидери на пазара за товарачи марките JCB, Manitou, Merlo, Weidemann, Faresin и Bobcat.

Според последни данни на МЗХ у нас най-многобройни са телехендлерите на JCB – 108 регистрирани единици към октомври 2023 г. На второ и трето място се нареждат Manitou и Bobcat със съответно 67 и 29 регистрирани телехендлера.

JCB 533-105 Loadall e един от най-популярните модели. Част от причините за това са качеството на сгобяване, комфорта на оператора, маневреността и издръжливостта на машината. Тя е оборудвана с мощен JCB Dieselmax Stage V двигател EcoMAX с мощност 55kW (73 к. с.) от последно поколение и

с лекота се справя с товари до 3300 кг

на височина до 10,22 м

Новата серия селскостопански телескопични товарачи на JCB включва товароподемност до 6000 кг, мощност до 150 к. с., максимална височина на повдигане 10 метра, резервоар за гориво от 170 л и оптимизация на кабината – увеличен размер, 14% по-голяма видимост нагоре с ново извито стъкло и 50% по-малко шум (69 децибела).

Серията JCB Loadall е разширена с въвеждането на средния клас 538-70, за да даде на фермерите още по-голям избор в едно вече цялостно предлагане на спецификации. 538-70 е седемметрова машина, която се включва в гамата Loadall Series III с капацитет 3800 кг и 7,01 м височина на повдигане, поставяйки я между моделите 532-70 и 542-70. При 3000 до 3800 кг, производителността на повдигане е особено силна в зоната за товарене на височина от 4-6 метра, критична за насипно натоварване на зърно в камиони и силаж в диетични хранилки и има наличен капацитет от 2500 до 2750 кг при пълна височина, в зависимост от версията. Както всички машини от среден клас в гамата на Loadall, новият 538-70 се предлага с избор от четири различни трансмисии, три мощности и три стандартни нива на характеристики и спецификации.

Вариантът Loadall 538-70 AGRI се предлага с трансмисия Torque Lock 4 на JCB, включваща блокиране на преобразувателя на въртящия момент на четвърта предавка за енергийно ефективно директно задвижване на пътя, съчетано с версия със 109 к.с. Двигателят е DieselMAX 448. Модификацията AGRI Super има 130 к.с. (97kW) от този двигател и обикновен четиристепенен Powershift, като основна трансмисия, но заедно с AGRI Xtra със 150 к.с., той се предлага и с шестстепенна автоматична скоростна кутия с автоматичен и ръчен режим на превключване в допълнение към блокирането на преобразувателя на въртящия момент в горните две предавки. AGRI Super и AGRI Xtra също могат да бъдат закупени с DualTech VT трансмисия, която

съчетава най-добрите характеристики

на хидростатичните и Powershift

задвижвания в едно устройство

Като най-добра трансмисия за телескопичен товарач, DualTech VT осигурява прецизен контрол на бавната скорост за товарене и други задачи по обработка и автоматично превключване на мощността с директно задвижване, без преобразувател на въртящия момент за високоефективно, икономично на поле и шосе движение над 19 км/ч. Във всички варианти високото ниво на оборудване включва автоматично регулиране на колелата при превключване между трите режима на кормилно управление и вентилатор за охлаждане с автоматично реверсиране, който издухва праха и отломките от решетката за всмукване на въздух. Хидравличната система със сензор за натоварване от 140 литра/мин включва гравитационно регенериране на масло за прибиране и долно обслужване, за да свали стрелата бързо, но под пълен контрол, а автоматичното й окачване Smooth Ride е стандартно за всички, с изключение на версията AGRI, където е опция.

Телехендлерите Manitou също са предпочитани сред българските земеделци. Серията MLT обединява 12 модела (MLT 625 – MLT 1040), които са оборудвани с функционалности и технологии от ново поколение. Дизайнът включва монолитна конструкция и нисък шарнир за панорамна видимост към телескопичното рамо при всякаква височина на повдигане, електрическо огледало за обратно виждане с функция за размразяване. Кабината е обезшумена до 73 децибела, с индивидуално разположение на бутоните на арматурното табло по избор на оператора, патентован all-in-one джойстик на самонагаждащ се подлакътник. Моделите NewAg използват катализатор за селективна каталитична редукция с течност за дизелови двигатели AdBlue, за да са в съответствие с европейските екологични стандарти от 4-ти етап. Двигателите са 4-цилиндрови Deutz 4 с работен обем от 3,6 л и мощност в порядъка 100-140 к.с., в зависимост от модела. Радиаторът разполага с функция за автоматично почистване, която обръща посоката на въздушната струя на всеки 3 минути, което е оптимално при наличието на запрашена среда, слама или тор. Разпределителят Flow Sharing създава кумулативни движения, а хидравличната помпа в комбинация с джойстика осигуряват максимален дебит от 100, 150 или 170 л/мин. за бързи и точни движения. Графикът за техническото обслужване и поддръжка се визуализира интелигентно на екрана на борда, а те се състоят в източване на хидравличното масло и смяна на въздушен филтър на всеки 2000 часа, вместо 1000, както е било при предишните модели.

Максималната скорост на телехендлерите

от серията е 40 км/ч

За товарни операции и лесно адатиране на скоростта в зависимост от приложението се грижи механична 4-скоростна кутия и преобразувателят на въртящия момент PowerShuttle. Другата версия на преобразувателя е PowerShuttle Plus, който прави превключването на 6 скорости със съединител чрез джойстика или автоматично. M-Varioshift е трансмисия за товаро-разтоварни операции, без сътресения, а M-Vario Plus достига максимална скорост, без загуба от теглителната енергия и с оптимизиран разход на гориво до -5%. Съществуват комфортен и динамичен режим на управление, функция за ускоряване на стрелата, независима от придвижването на товарача, еко режим на двигателя за високи работни показатели при оптимална консумация на гориво и шумови нива. Опциите за управление по избор включват 4 режима – пътен (с 2 задвижващи колела), за маневриране в тесни пространства (с 4 задвижващи колела), за странично приближаване на тесни пространства (режим „рачешко ходене") и страничен за приложения като силажиране (управляем режим). Диференциалът с ограничено приплъзване на предния мост прави телехендлерите MLT подходящи за всякакви терени и справяне с трудни ситуации. Радиусът на завоите е оптимален, просветът е висок за преодоляване на препятствията, плаващият заден мост осигурява максимално сцепление, а разнообразието от приставки надвишава 10 броя.

Смяната на приставките на товарачите става

за секунди, без да се налага дори изключване

на двигателя

Самите приставки имат 3 „смарт" хидравлични функции. Първата е Quicklift за автоматизация на движенията (повдигане/сваляне + движение на телескопа) за улесняване на складовите операции. Друга функция е разтърсване на кофата за бързо изпразване на приставката за насипни товари, без остатъчни полепнали материали по дъното. Последната иновация за прикачните инструменти е Return to Load за лесно връщане към предварително зададеното от оператора положение на приставката и стрелата.

С нов двигател със 156 к. с., осигуряващ 805 Nm въртящ момент само при 1350 об/мин и хидравличен поток от 200 л/мин., моделът MLT 961-160 V+L осигурява много висока производителност, дори при ниски обороти на двигателя. Нова кофа от 4500 л, специално проектирана и одобрена за новия модел, подобрява още повече производителността. С ширина от 2,70 м, която е по-широка от тази на машината, тази кофа позволява на потребителите да избягват движение върху материала, като същевременно увеличават производителността. Подобно на моделите MLT 841/1041, моделът MLT 961 NewAg XL се предлага в четири нива - Classic, Premium, Elite и Platinum. Версиите Stage V и Stage IIIA вече са налични на пазара. Гамата NewAg XL предлага много високо ниво на производителност и комфорт и много ниски експлоатационни разходи. С този нов модел гамата Manitou NewAg XL се разширява, за да предложи широка гама от модели от висок клас.

Компактният телескопичен товарач

Weidemann T4512, най-продаваният

модел в Европа,

предлага височина на повдигане от 4,5 м и позволява изпълнение на цял набор от задачи за подреждане и товарене. Със значителен полезен товар от 1,25 тона, всякакъв вид голяма бала или друг материал с подобно тегло не представлява проблем. Компактните размери на машината (1,56 м ширина и по-малко от 2 м височина) я правят еталон за компактен телехендлер. Тези размери позволяват на телеповдигача да маневрира в тесни пространства, което го прави подходящ и за работа на закрито. С преобразуването на двигателя на телескопичния товарач T4512 в съответствие с европейската фаза V на емисии на отработени газове, немският производител Weidemann прави пълен редизайн на тази машина.

Друг популярен модел на марката е 3080LPT. При Weidemann LP означава „ниска позиция". Благодарение на ниската позиция на оператора в изправено и седнало положение, машината има по-ниска обща височина. Може лесно да преминава през тесни проходи. Освен това позволява на оператора лесно влизане и измества центъра на тежестта към земята. Моделите LPT имат и здраво телескопично рамо, в резултат на което има ясно увеличена височина на повдигане и работен обхват. Гръбнакът на дизайна се състои от шарнирно съединение за максимално сцепление и постоянен контакт на 4-те колела със земята. Заключването на диференциала се задейства от интегриран бутон към джойстика за управление, което позволява използването му само при необходимост. Така гумите се щадят максимално и им се осигурява по-дълъг живот. Телескопичното рамо е проектирано да е стабилно и е поставено в центъра на машината, което гарантира минимално изкривяване. Паралелното движение се осъществява хидравлично. Плъзгащите се компоненти във вътрешната тръба на телескопичното рамо са без поддръжка. Всички важни хидравлични линии са добре защитени от външни влияния. При пълно навиване на волана рамите на предната и задната ходова част на машината се докосват. При Weidemann тази зона на докосване е особено добре защитена със стопери от неръждаема стомана, като боята на машината остава неповредена. Моделите LP от серия 20, 30 и 40 могат да бъдат оборудвани с различни кабини, в зависимост от изискванията. Вибрациите и ударите се абсорбират от машината. Това са само част от отличителните черти на тези товарачи – преди всичко те осигуряват маневреност на фермерите и богат избор на работни инструменти.

Британският производител Massey Ferguson твърди, че

шестте модела от най-новото поколение

серия MF TH са проектирани да се справят

с всяка работа с лекота

Гамата започва с полукомпактния MF TH 6030 и достига до най-новия MF TH 8043, който осигурява максимален капацитет на повдигане от 4300 кг и височина от 7,5 м и може да бъде оборудван с кофа с капацитет 3500 литра. Значителни подобрения на хидростатичната трансмисия, които включват нов режим на работа, гарантират, че серията MF TH работи по-гладко, за да улесни работата и да увеличи производителността. Мощната хидравлика с висок поток, оборудвана с пропорционално управление, осигурява оптимална точност и производителност при обработка на материали. Новата гама MF TH не само отразява новия дизайн на Massey Ferguson, иницииран при MF 8S, но и залага значителни промени в кабината, които позволяват на операторите да ползват модерни, усъвършенствани контроли на тихо и удобно работно място. Лостът за управление на мощността MF, който се използва във всички трактори Massey Ferguson, вече е стандартен, осигурявайки отлична работа с лявата ръка.

Всички модели се задвижват от усъвършенствани четирицилиндрови двигатели Stage V, като мощността се увеличава до 135 к. с. при MF TH 6534, MF TH 7038 и MF TH 8043, като остава на 100 к. с. за другите модели. Спецификациите за капацитет на повдигане и височина остават непроменени. Изборът от шест нови модела телескопични товарачи MF TH позволява на потребителите да изберат точния размер и спецификация, за да отговарят перфектно на всяка задача за боравене в двора и на полето. Два пъргави полукомпактни модела, с размери само 2,1 м ширина x 2,1 м височина, са идеални за работа в затворени пространства и традиционни селскостопански сгради. Тези две машини и по-голямата MF TH 7035 се задвижват от двигател със 100 к. с. с хидравличен поток от 100 литра/мин и осигуряват капацитет на повдигане от 3 т, като MF TH 6030 поема товари до 6 и 7 м при MF TH 7030. По-големият MF TH 7035 има капацитет на повдигане от 3,5 т до 7 м. Всички те са оборудвани с хидравлика със сензор за натоварване от 190 литра/мин и в зависимост от модела предлагат височини на повдигане от 6,5 до 7,5 м и капацитет на повдигане от 3,4 до 4,3 т на MF TH 8043, който също може да бъде оборудван с кофа с вместимост 3500 литра.

JCB Loadall AGRI
JCB Loadall AGRI
Manitou MLT X 1040
Manitou MLT X 1040
Manitou MLT X 737-130 PS
Manitou MLT X 737-130 PS
Manitou MLT 961-160 V+L
Manitou MLT 961-160 V+L
Weidemann T4512
Weidemann T4512
Weidemann 3080LPT
Weidemann 3080LPT
Massey Ferguson TH 8043
Massey Ferguson TH 8043