Декември е и всички се готвим да празнуваме. Готови ли сте с украсата? А с подаръците? Добре, и да не сте, има още малко време. Хайде да си поговорим за цветята през месеца, как да се грижим за тях, какво да очакваме и как да реагираме.

Преди това обаче ще кажем няколко думи за семената. Изумително е как и защо в едно малко семенце е събрано знанието за една цяла вселена от фактори и взаимовръзки - всички „спомени на родителите" - генетичен код, който гарантира приспособимост и възможност за записване на нови и нови данни, енергия, достатъчна да разчупи дори асфалт и желание за живот, което всеки жив организъм носи в себе си по начало...

С тези думи ни се иска да ви провокираме да направите една сериозна инвентаризация на наличните семена, независимо дали сами сте си ги събирали през годината или са просто купени пакетчета, изостанали във времето. И да, знаем, че е рано, но би било добре да започнем и с планирането отсега. Запишете какви семена имате налични и започнете да дописвате какво още бихте желали да отглеждате.

А ако ви сърбят ръцете да засеете нещичко, можете да го направите въпреки снега. Например алпийски представители на флората. За тях е важно да знаете, че имат нужда от период на студ, за да поникнат. Ето защо е време да ги засеете именно сега.

Поставете торопочвена смеска в съд, засейте семенцата, покрийте ги леко, а върху съда сложете стъкло или парче полиетилен, които да ги предпазят от преовлажняване през зимните месеци. Така подготвени, изнесете ги навън и ги оставете на стихиите. Напролет се очаква резултат.

Друг начин да стратифицирате семена е да ги поставите в хладилника. Там те ще поизмръзнат, а напролет може да ги засеете директно.
Снимка: 4-2