Не всички представители са подходящи за съхранение и консервиране
За зимнина
За приготвяне на туршии или за киселото зеле е препоръчително да изберете зеле от късните сортове. Много подходящи за целта са българските сортове Кьосе, Ликоришко бяло, Балкан, Рекорд и други. Има, разбира се, сортове и от чуждата селекция, но трябва да проверите информацията, която дават фирмите производители, а не да се доверите сляпо на търговците.
Много често любителите с по-малки градинки отглеждат по-малко зеле и се налагат да купуват, а и за останалите домакинства, разбира се. Ето няколко практични съвета, ако ще купувате:
- Избирайте еднакви по големина зелки - най-добре със среден размер.
- Те трябва да са здрави, стегнати и без повреди от болести и неприятели.
- Предпочитайте зеле с по-нежна консистенция и тънка нерватура.
- Не на последно място е добре да научите и повече информация за района, където е гледано зелето.
За съхранение
Зелето е сред зеленчуците, които могат да се съхраняват най-продължително време. За да стане това, трябва да се спазват някои изисквания. Освен това за съхранение за по-дълъг период са подходящи късните есенни сортове, които са много богати на захари.
За целта се избират само здрави и стегнати зелки. Преди това главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали. Така подготвените зелки се поставят в проветриви помещения.
Зелките се редят шахматно с кочана нагоре. Най-добре е да ги поставите на етажерки, като слагате до 2-3 реда. Ако зелето е повече, имайте предвид, че между горния ред зелки и горния стелаж трябва да остане достатъчно място за проветряване.
Най-подходящите условия са:
- Температурата в помещението да е около 0 и 4 оС, без големи колебания.
- Влажността на въздуха е необходимо да е между 90-95 процента.
- Препоръчва се помещението редовно да се проветрява.
- Преглеждайте зелките и ако забележите загниване, спаружване или други нередности, отделете зелката и я консумирайте веднага.
Презимуващото зеле
Ако в началото на есента сте засели семена за производства на разсад, то през октомври сте ги засадили на постоянно място в градината. Градинарите от най-топлите райони, които още не са го направили, трябва да побързат, за да може растенията добре да се вкоренят, преди да настъпят по-сериозните студове.
Кои са акцентите:
- Засажда се 30-40-дневен разсад.
- Растенията трябва да са образували 5-6 същински листа.
- Вегетационният им връх да е здрав.
- Необходимо е стъблото да е дебело и с къси междувъзлия.
- Корените също трябва да са здрави и добре развити.
Презимуващото зеле се засажда на разстояние 50 на 30 см.
Грижи за растенията:
- Окопайте зелето около една седмица след засаждането. С второто окопаване, загърлете леко растенията. Така те образуват допълнително корени и се предпазват от лоши атмосферни условия през зимата.
- Ранното зеле, което е засадено сега, се подхранва със 10 грама амониев нитрат на 1 кв. м. През пролетта също се внася, но малко повече - още 20-30 грама.
Брюкселско зеле
Този вид минизеле е изключително студоустойчиво и затова до късно се среща в градините. Зелчетата не се повреждат от студове и мразове, издържат и на сняг.
Ако зелчетата не са узрели, те могат да дозреят в парник или оранжерия, а също и вкъщи – мазе или друго хранилище. За целта растенията се изскубват с корените и се пренасят. Могат да се презасадят в почва или в по-голям съд.
Савойско
Савойското зеле е много красиво, тъй като е със силно накъдрени листа. Видът обаче се консумира само в свежо състояние, не е подходящ за туршии и за кисело зеле.
Коментари