Не всички представители са подходящи за съхранение и консервиране

За зимнина 

За приготвяне на туршии или за киселото зеле е препоръчително да изберете зеле от късните сортове. Много подходящи за целта са българските сортове Кьосе, Ликоришко бяло, Балкан, Рекорд и други. Има, разбира се, сортове и от чуждата селекция, но трябва да проверите информацията, която дават фирмите производители, а не да се доверите сляпо на търговците.

Много често любителите с по-малки градинки отглеждат по-малко зеле и се налагат да купуват, а и за останалите домакинства, разбира се. Ето няколко практични съвета, ако ще купувате:

  • Избирайте еднакви по големина зелки - най-добре със среден размер.
  • Те трябва да са здрави, стегнати и без повреди от болести и неприятели.
  • Предпочитайте зеле с по-нежна консистенция и тънка нерватура.
  • Не на последно място е добре да научите и повече информация за района, където е гледано зелето.

За съхранение

Зелето е сред зеленчуците, които могат да се съхраняват най-продължително време. За да стане това, трябва да се спазват някои изисквания. Освен това за съхранение за по-дълъг период са подходящи късните есенни сортове, които са много богати на захари.

За целта се избират само здрави и стегнати зелки. Преди това главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали. Така подготвените зелки се поставят в проветриви помещения.

Зелките се редят шахматно с кочана нагоре. Най-добре е да ги поставите на етажерки, като слагате до 2-3 реда. Ако зелето е повече, имайте предвид, че между горния ред зелки и горния стелаж трябва да остане достатъчно място за проветряване.

Най-подходящите условия са:

  • Температурата в помещението да е около 0 и 4 оС, без големи колебания.
  • Влажността на въздуха е необходимо да е между 90-95 процента.
  • Препоръчва се помещението редовно да се проветрява.
  • Преглеждайте зелките и ако забележите загниване, спаружване или други нередности, отделете зелката и я консумирайте веднага.

Презимуващото зеле

Ако в началото на есента сте засели семена за производства на разсад, то през октомври сте ги засадили на постоянно място в градината. Градинарите от най-топлите райони, които още не са го направили, трябва да побързат, за да може растенията добре да се вкоренят, преди да настъпят по-сериозните студове.

Кои са акцентите:

  • Засажда се 30-40-дневен разсад.
  • Растенията трябва да са образували 5-6 същински листа.
  • Вегетационният им връх да е здрав.
  • Необходимо е стъблото да е дебело и с къси междувъзлия.
  • Корените също трябва да са здрави и добре развити.

Презимуващото зеле се засажда на разстояние 50 на 30 см.

Грижи за растенията:

  • Окопайте зелето около една седмица след засаждането. С второто окопаване, загърлете леко растенията. Така те образуват допълнително корени и се предпазват от лоши атмосферни условия през зимата.
  • Ранното зеле, което е засадено сега, се подхранва със 10 грама амониев нитрат на 1 кв. м. През пролетта също се внася, но малко повече - още 20-30 грама.

Брюкселско зеле 

Този вид минизеле е изключително студоустойчиво и затова до късно се среща в градините. Зелчетата не се повреждат от студове и мразове, издържат и на сняг.

Ако зелчетата не са узрели, те могат да дозреят в парник или оранжерия, а също и вкъщи – мазе или друго хранилище. За целта растенията се изскубват с корените и се пренасят. Могат да се презасадят в почва или в по-голям съд.

Савойско 

Савойското зеле е много красиво, тъй като е със силно накъдрени листа. Видът обаче се консумира само в свежо състояние, не е подходящ за туршии и за кисело зеле.