В OP Agrologica, сдружение на сицилиански производители, известно с биологичното си отглеждане на плодове и зеленчуци, доматите са най-важният продукт наред с гроздето, казва търговският мениджър Клаудио Парино.

"Също и за доматите основните ни пазари са Германия, Австрия и Швейцария, но продаваме на практика в цяла Европа", обяснява мениджърът. "Присъстваме на тези пазари от дълго време и това все пак е в наша полза. Биологичните продукти са важна добавена стойност там, а ние имаме знанията и уменията да навлизаме на този вид пазари". 

"Миналият сезон беше малко неравномерен за доматите", добавя Парино. "Но в момента цените за производителите са задоволителни".

"Асортиментът ни включва различни видове домати – на грозд, черита, с формата на слива и др ", казва експертът. "Доставяме домати основно на вериги супермаркети като Coop, Esselunga, Lidl и Megamark в Италия, както и на Aldi и някои други в чужбина. Имаме няколко сертификата, като Naturland, Demeter, BioSuisse, GRASP, GolbalGAP и IFS. Искаме да подчертаем, че тази година лятната ни реколта е концентрирана във високите равнини на югоизточна Сицилия. Тъй като местоположението позволява добра вентилация и в резултат на това растенията в оранжериите не са имали термичен стрес и болести, дължащи се на топлината и влагата (брашнеста мана и др.), почти не са имали възможност да се проявят. И така бяха необходими малко третирания с продукти за растителна защита".

"Възможността за преминаване от една зона в друга в зависимост от климатичните условия и сезоните ни позволява винаги да поддържаме качеството на етапите на прибиране на реколтата и продажба. Потребителите, особено немскоговорящите, очакват да намерят на етикета цял набор от указания, доказващи здравословния характер на продукта. Обикновено той или тя отделя време и за четене на сертификатите и методите на отглеждане, за да се увери, че продуктът е полезен за здравето. В Италия тази концепция все още не е утвърдена, но професионалистите се отнасят към нея сериозно. Става въпрос за квалифициране на продуктите по най-добрия възможен начин, за да се максимизират печалбите, като същевременно се гарантира, че на пазара се предлага здравословен и вкусен продукт."