• Още утре ще има постановление на МС за 63-те млн. лв. помощ заради войната.
  • Фермерите тръгват с министъра за срещата с акад. Денков в 15 ч

"Отнасям се с уважение към вашия справедлив протест, всеки се бори за заслуженото от това, което произвежда. През последните 30 г. се натрупаха много проблеми, те не са от вчера.

Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите в търсене на правилните решения. Но за съжаление нито едно от тях не води до моментален резултат". С тези думи се обърна министърът на земеделието Кирил Вътев към протестиращите земеделци. Той отиде с екипа си на място в Долни Богров, където са се събрали фермери и техника в очакване да свърши протестът на миньорите. 

Въпреки че беше прекъсван на няколко пъти от освирквания Вътев обясни, че веднага ще бъдат взети решения по 5-те им искания, ако това е възможно. 

Защото например за незабавното плащане на пропаднали площи - досега винаги това е ставало в следващата календарна година. А и още се чакат заявленията за пропаднали площи.

По първа точка за забраната на внос от Украйна министърът обясни, че има 1 месец да се договори лицензионният режим с квоти. Трябва заедно да определим нашите искания за количествата, които можем да допуснем, а вече губим 4 дни, каза Вътев.

По втора точка от исканията за помощите за Украйна - осигурени са 150 млн. лв., чакаме нотификация от ЕК. За другите 63 млн. още утре ще се издаде постановление на Министерския съвет.

По 4-та точка за помощи "де минимис" - има остатък който се разработва, за да могат да се приемат заявления. "Но не забравяйте, че не сме само тук присъстващите, има огромна армия от малки земеделски производители, за които се борим за първи път от 20 години", каза агроминистърът.

И допълни: "знаете, че сме част от ЕС, водят се преговори. Не може сега и веднага. Искам да не стоим тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми, трупани 30 години". 

"Бяхме много горди като ви прочетохме в списъка на новия кабинет. Приемаме ви като един от нас още от 1998 г. Имахме големи очаквания към екипа ви и нямаше да си говорим тук, ако всичко не беше решено с добра комуникация. Решенията обаче бяха взети на тъмно", заяви от импровизираната трибуна председателят на Асоциацията на земеделските производители и бивш министър на земеделието Венцислав Върбанов. Той се обърна към Вътев с думите, че виждат, че неговите колеги са го оставили в безтегловно положение, а той е най-малко виновен за някои неща.

"Мъчно ни е за Украйна, но за нас ни е по-мъчно. Нека дойде и ръководството на сглобката на тази среща", каза Венцислав Върбанов. Вътев му отговори, че за 15 ч е предвидена среща с премиера и финансовия министър.

"Ще дойдем на жълтите павета, нека премиер и финансов министър ни чуят и решенията да бъдат гласувани на площада, ако те приемат това, което ни се предлага", каза зърнопроизводител от Пловдив. Според него един ден ще изчезнем от картата на производителите, а ще станем карта с вносители. В момента не защитаваме само тези 5 искания, а и след нас да има български земеделци. Ако управляващите не проумеят това, няма да намерим решение, каза той.

Ще излъчим контактна група за разговорите с акад. Денков, но нека после тя чуе мнението на хората отвън, каза и Радослав Христов от НАЗ.