Фермери от Великотърновско блокираха за кратко с трактори и тежка техника  по обед главния път София-Варна в района на село Шереметя. Те недоволстваха срещу украинския внос на храни и поискаха оставката на премиера, обидени, че ги нарекъл терористи.

Част от протестиращите разказаха, че са имали сериозни трудности да стигнат до точките на протест във Великотърновско, защото от рано сутринта масово машините са били спирани от полицията за обстоен преглед на документите на тракторите, което ги е забавило значително.

„Не сме терористи, но и не очакваме правителството и депутатите да ни чуят след този протест и да последва сериозна промяна за българския фермер“, споделиха протестиращите земеделски стопани. Те поискаха оставката на премиера Денков. По думите на фермерите няма предвидимост в аграрния сектор у нас, а изкупните цени на прокусцията поголовно тръгват надолу и едва оцеляват

„Изкупните цени се сринаха. Пшеницата и царевицата ги продаваме по 35 ст./кг, слънчогледът падна под 70 ст./кг и при себестойност на продукцията от 300 лева на декар, изкарваме по 200-220 лева, отделно трябва платим рентата на хората, която в района е под 100 лева на декар“, изчисли председателят на кооперацията в Самоводене Валентин Мицканов.

„Имам 200 млекодайни животни. Решил съм да ги ликвидирам, вече не издържам! Млякото е с изкупна цена от 70 ст./литър. В средата на септември още не съм си получил парите за предаденото мляко през август. Не съм терорист, животновъд съм и не мога да преглътна тази обида, която приемам лично“, казва Николай Енчев от Добри дял. 67-годишният животновъд покани премиера и земеделския министър един ден да поработят с него от тъмно до тъмно в кравефермата.

Протестът предизвика дълго колони от чакащи автомобили, но напрежение не бе допуснато.

Полицейски проверки забавили машините към точката на протеста край Шереметя
Полицейски проверки забавили машините към точката на протеста край Шереметя