Според анализаторите на EastFruit през първата половина на 2023 г. украинските фермери ще успеят да изнесат рекордни количества пресни картофи въпреки руската агресия срещу Украйна. Въпреки това тези рекорди са с горчив привкус и показват сериозни проблеми за устойчивостта на този отрасъл.

Ето фактите и числата. Износът на картофи за търговски цели от Украйна през първата половина на 2023 г. е 19,8 хил. тона - абсолютен рекорд. Последният път, когато Украйна е изнесла повече от 10 хил. тона картофи през първата половина на годината, е бил преди 10 години, т.е. през 2013 г., когато износът е възлизал на 14,7 хил. тона.
Освен това износът на картофи през първите шест месеца на 2023 г. е 2,3 пъти по-висок от този през 2022 г. за същия период и 3,8 пъти по-висок от средния за последните пет години. Числата изглеждат чудесно, така че какъв е проблемът?

А проблемът е това, което вече е споменавано многократно. Високият износ на картофи от Украйна обикновено съвпада с огромни проблеми за производителите. Само 0,16 щатски долара за килограм е била цената на едро на картофите в края на март 2023 г. в Украйна. За всеки фермер, който някога е отглеждал картофи, е очевидно, че такава ниска цена не може да покрие разходите за отглеждане и дори разходите за висококачествен посадъчен материал.

Втората лоша новина е, че 91 % от рекордния обем на износа на картофи от Украйна е отишъл в една държава - Молдова. Защо? Отговорът е ниското качество.

"В Украйна повечето картофопроизводители не виждат разликата между суровините и готовите продукти. Продуктите, изкопани от полето, могат да стигнат до рафтовете на магазините без допълнително почистване, сортиране, оразмеряване и опаковане. В същото време тези, които инвестират в обработка на картофите след прибирането им, често установяват, че след това картофите изглеждат дори по-зле от преди. Това означава, че трябва да започнем с цялостно преразглеждане на подходите към отглеждането, както Томас Карпентър, производител на картофи от Ирландия, много ясно показа с личен пример на една от конференциите на EastFruit.

Уви, отговорът на бранша на забележките по отношение на качеството на продукта обикновено е напълно неконструктивен и това води до факта, че много години подред производителите продължават да попадат в капана на ниското качество, което прави украинските картофи "неизползваеми". Вследствие на това липсата на възможности за износ води до спад на цените под производствените разходи", казва Андрий Ярмак, икономист от Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Като пример за по-положителни подходи той посочва украинските производители на ябълки, които са имали същите проблеми, когато са загубили достъп до руския пазар. Те обаче успяха да се адаптират по-бързо, въпреки че в този отрасъл производствените цикли продължават много по-дълго, отколкото при картофите. В резултат на това Украйна, която преди е продавала ябълки само на една съседна държава, сега ги изнася в цял свят, дори в такива далечни страни като Сингапур и Малайзия.

"За тези, които казват, че износът на картофи е по-труден от този на ябълки и че Украйна все още няма достъп до пазара на картофи в ЕС, веднага искам да разочаровам - световната търговия с картофи расте доста бързо, докато търговията с ябълки бързо намалява. Достъпът до пазара обаче няма да се появи от само себе си - за да се получи достъп до пазара, не е достатъчно да се критикува правителството - трябва да се работи с него и да му се помогне да отвори нови пазари", казва Андрий Ярмак.

Според него всеки проект за отглеждане на картофи в Украйна, който първоначално не планира да изнася поне 20% от продукцията си, ще бъде обречен на загуби. За повече информация вижте стария му блог "Защо нискокачествените картофи са по-скъпи за потребителя, производителя и супермаркета в Украйна".

"През миналия сезон, а и през този, цените на картофите в Европа остават необичайно високи. Въпреки това украинските производители на картофи продължават да работят на загуба. Украйна внесе хиляди тонове лук от Узбекистан, който е най-големият вносител на картофи за пресния пазар в света. През първите пет месеца на 2023 г. Узбекистан е внесъл 20 пъти повече картофи, отколкото Украйна е изнесла като цяло. Въпреки това украинските картофопроизводители не са изнесли нито един тон картофи за Узбекистан. Индустрията, която претендира, че годишно произвежда милиони тонове пазарни продукти, би било добре да похарчи поне минимална сума за систематичен подход за насърчаване на износа и подобряване на достъпа до пазарите", казва експертът на ФАО.

През този сезон цените на картофите в Украйна отново остават критично ниски. По-ниски от когато и да било преди. В същото време цените на картофите в Полша вече са почти два пъти по-високи от тези в Украйна. Съответно украинските картофопроизводители отново прогнозират доста труден сезон за картофите.