Голяма част от земеделските култури ще приключат развитието си

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми за края на лятото и началото на есента.

Падналите валежи през миналата седмица и очакваните до края на второто десетдневие на септември временно ще възпрепятстват освобождаването на площите от по-ранните хибриди царевица и ще повишат риска от късни зарази с патогени, причиняващи гниене по неприбраната зеленчукова, плодова и гроздова реколта. В Западна и Централна България се прогнозират повече валежи и увеличение на почвените влагозапаси в 50-см слой. Валежите през първото десетдневие на месеца на много места в Западна България, за разлика от източните райони, бяха без стопанско значение - под 10 л/кв.м.

През периода голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, а при памука – масово разпукване на кутийките. Част от есенните сортове овошки ще встъпят в беритбена зрелост (Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета и др.), а средноранните червени винени сортове лози (Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др..) – в технологична зрелост.

В полските райони не се прогнозират критични минимални температури за зеленчуковите култури.

През повечето дни от седмицата условията ще позволяват провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенници. Оптималните агротехнически срокове за сеитбата на зимната рапица изтичат в края на второто десетдневие на септември.