Какъв по-подходящ момент да похвалим хризантемите от първия учебен ден? Не се съмнявайте, че те са точните цветя, които децата да поднесат на учителката си, а защо не и на всички дами, които заслужават или обичат цветя.

Нека преди да започнем да поздравим всички ученици за началото на учебната година, да им пожелаем успех, много отлични оценки и добри учители, а не на последно място и много вдъхновение и нови знания.

И така… сигурно всички градинари, които обичат цветя, имат поне една хризантема в градината си, но малко хора знаят, че всъщност хризантемите са представители на едно от най-големите ботанически семейства. Родът им съдържа над 40 вида. Много ги ценят в азиатската част на света, където се считат за изкуство, оценяват красотата им, но също така и лечебните им свойства.

Повечето хризантеми са многогодишни, рядко има такива, които не издържат на студ. Листната маса и стъблата имат специфичен аромат, за който се твърди, че притежава репелентни свойства. Според някои източници, именно ароматът на хризантемите, както този на тагетесите, са причина за нематоцидни свойства.

Цветовете на хризантемите са сложни – съставени от два вида венчелистчета. Обикновено дивите форми са с дребни цветове, а култивираните с доста едри и разнообразни по форма, багра, текстура и т. н.

В Китай правят чай от тях

Култивираните видове хризантеми най-често цъфтят през есента. Най-ранните започват още през август. Chrysanthemum ×morifolium се използва за рязан цвят. Има над 100 различни сорта, включително помпони, маргариткоподобни, паякообразни и други.

В някои страни и особено в Китай се приготвя чай от хризантеми. Изсушени цветове се използват и в народната им медицина. Счита се, че чаят облекчава симптоми на настинка, главоболие, възпаление, дори високо кръвно.

Пиретрумът или C. cinerariifolium, още един родственик на хризантемите, е един от основните източници на инсектицидни препарати в биологичното земеделие. От него може да се направи прах (от изсушени растителни части) или да се приготви отвара, която да се използва за пръскане.

Много други видове хризантеми съдържат пиретринови съединения и обикновено се отглеждат като придружаващи растения или добри съседи за отблъскване на вредни насекоми в зеленчуковата градина например.

Изисквания към средата

За да се справите успешно с отглеждането на хризантеми в градината или на балкона, трябва да знаете какви са основните им изисквания по отношение на факторите на средата. Най-добре е да ги пресадите от саксията в почвата в градината напролет, а не веднага и то в периода на цъфтеж. Съветваме ви да се грижите добре за растенията докато са в саксия. Не допускайте засушаване, не допускайте и преовлажняване. Хранете редовно, защото колкото по-добро е качеството и запасеността на субстрата, толкова по-добре ще се чувства цветето.

Слънцето е основният фактор, който трябва да осигурите за всички хризантеми. Няма хризантема, която да не обича слънчевите лъчи.

Ако пък получите или обичате да си имате свежи цветя във ваза, то най-добрият съвет, които можем да ви дадем по отношение на хризантемата е да ги държите в малко като количество вода и да я сменяте честичко. Не е нужно цялата дръжка да е потопена. Само 3-4 пръста. Още нещо. Подрязвайте дръжката с един-два сантиметра при всяка смяна на водата.