Гроздоберът започна, а при някои стопани дори приключи. Те вече похапват и съхраняват за десерт, или са в усилена подготовка на ракия и вино.

За тези, които сега приготвят съдовете, напомняме за най-важното – хигиената.

Подгответе своевременно цялата посуда, както и машините за мелене и инструментите, с които ще работите.

След накисването буретата и каците старателно се измиват със сода за дъски и се опушват със сяра.
Почистват се и се дезинфекцират и помещенията, в които ще се съхранява десертното грозде за първите зимни месеци, защото много често именно стените, подовете и таваните стават причина за заразяване по време на съхранение.

Най-голям в случая е рискът от сиво гниене, защото и едно болно зърно, прибрано в щайгата или на рафта може да провокира заразата и разрастването на болестта по иначе здравите чепки в съседство.

От десертното грозде най-добре се опазват в изби, гаражи и тавани зрелите, но не и презрелите гроздове. Задължително е да нямат следи от механични повреди или от загниване.

Времето през септември е променливо и често е с повече валежи. При такива условия гроздоберът се ускорява или пък се прекъсва и забавя.