Над 150 полицаи, както и звено от около 20 жандармеристи с два автомобили, ще охраняват черешобера в Кюстендилско, обявиха от Областната дирекция. Кампанията стартира в понеделник, в региона ще бъдат открити над 100 пункта за изкупуване на плодовете, предаде БНР.

В полицейската операция ще се включат и служители на Дирекция "Жандармерия“ и Дирекция "Гранична полиция“, с уредите за нощно виждане, жигльори, както от звеното "Общинска охрана". Охраната на масивите и пунктовете за изкупуване ще са под денонощен контрол.

Проведени са срещи с кметовете на общините Кюстендил, Невестино и Бобов дол, където са съсредоточени по-големите черешови масиви - общо около 20 000 декара. Охраната на черебошера и предишните години дава много добър ефект - кражбите и инцидентите през кампанията са сведени до нула.

Комисар Васил Паргов, началник на "Охранителна полиция" при Обалстаната дирекиця на МВР уточни, че ще се проверява кои лица са наети за черешобера и кои не. Патрулите ще се съсредоточават около масивите с узряла продукция.