Бразилският производител на месо "Джей Би Ес" (JBS) съобщи, че неговият филиал "БиоТех Фуудс" (BioTech Foods) е започнал строителство в Испания на първия си завод за производство на лабораторно отгледано месо в търговски мащаб. Производствените мощности трябва да бъдат завършени до средата на 2024 г., предаде Ройтерс.

Според "Джей Би Ес" фабриката, която ще бъде най-голямата за производство на лабораторно огледано месо в света, ще има годишен производствен капацитет от повече от 1000 метрични тона култивирано говеждо. В средносрочен план компанията смята, че може да увеличи производството си до 4000 метрични тона на година.

"Новият завод на "БиоТех Фуудс" поставя "Джей Би Ес" в уникална позиция да застане начело в сегмента и да управлява тази вълна от иновации", каза Едуардо Нороня, ръководител на бизнеса с добавена стойност на "Джей Би Ес" за САЩ.

"Джей Би Ес" придоби 51-процентов дял в испанската "БиоТех Фуудс" през 2021 г. в сделка за 100 милиона долара, като 41 милиона долара са насочени към изграждането на завода, който ще бъде разположен в Сан Себастиан.

"С предизвикателствата, наложени на глобалните вериги за доставки, култивираният протеин предлага потенциал за стабилизиране на продоволствената сигурност и глобалното производство на протеини", посочи съоснователят и главен изпълнителен директор на "БиоТех Фуудс" Иниго Чарола в изявление.

"Джей Би Ес" заяви, че "БиоТех Фуудс" планира постепенно да увеличи производствения си капацитет, за да отговори на нарастващото потребителско търсене и вижда Австралия, Бразилия, Европейския съюз, Япония, Сингапур и Съединените щати като ключови пазари.

"БиоТех" произвежда своето култивирано месо от проба от клетки, събрани от добитък и отгледани в тъкан, подобна на тази, произведена в тялото на животното.

Бразилският производител на пилешко и свинско месо "Би Ар Еф" (BRF) също се впусна в сектора на култивираните меса с инвестиция от 2,5 милиона долара в израелската стартираща компания "Алеф Фармс" (Aleph Farms) през 2021 г.