Новозасадените храсти се нуждаят от много вода, за да оцелеят и да растат. Изливането на кофа с вода върху храста вероятно ще доведе до широка, плитка влажна зона. По-добрият подход е бавното поливане директно върху областта на корените. Бавното освобождаване ще позволи на водата да проникне дълбоко в почвата.

Консумативи и инструменти:

Необходимите материали са пластмасови туби, например 5-литрови; метални закачалки; клещи; бормашина и свредло.

1 Подготовка на частите

Има много начини за премахване на горната част на пластмасовите бутилки. Отстранете безопасно горните части, така че да оставите тубата възможно най-дълбока.

Определете колко дълга ще ви трябва частта от закачалката. След като я изрежете, я използвайте като кука, като огъвате още малко частта, която е огъната (около 5 см в дължина). Използвайте клещите. Тази кука ще закачите на тубата, а дългата част – ще бъде забита в почвата.

Пробийте дупка в дъното на пластмасовия съд, близо до ъгълчето. Може да го сторите съвсем лесно, ако обърнете тубата и я сложите върху парче непотребна летвичка/ греда, закрепена вертикално.

2 Инсталиране на поилката

За да монтирате поилката, прекарайте правия край на телта през отвора в тубата и закачете горната, огънатата част, върху горния ръб на тубата. Поставете дългия край на телта в почвата близо до основата на новозасадения храст.

Веднъж или два пъти седмично напълнете съда с вода в продължение на няколко седмици. Честотата на поливане ще зависи от валежите в района ви. Не оставяйте младите храсти да изсъхнат. Проверете почвата, за да определите дали има нужда от вода.

Ако поливате фиданки, използвайте кофа от 20 литра.