Нито красотата, нито функцията трябва да бъдат ограничени от размера на вашето външно пространство, но е важно да дадете приоритет на списъка си с желания, за да използвате всеки квадратен метър. Това споделя и съветва ландшафтният дизайнер Карън Чапман.

Обичате ли да забавлявате

семейството и приятелите си?

Забавлението на открито винаги е чудесно както за домакините, така и за гостите, но колко души трябва да настаните? Двама за интимен обяд? Осем за седяща вечеря? Дванадесет или повече за неофициално барбекю?

  •  Гъвкавите елементи, които могат да задоволят повече от една функция, са ключови за максималното използване потенциала на малките пространства.
  •  Сгъваемите бистро маси и столове могат лесно да се съхраняват, когато не се използват, и са достатъчно леки за пренасяне.
  •  Разтегателните маси за тераса предлагат гъвкавост, когато трябва да поберете различен брой гости.
  •  Добавете подплатена възглавница към здрава ниска масичка, която да служи понякога и като табуретка.
  •  Подпорните стени и повдигнатите лехи могат да издържат двойно натоварване, ако са на височината на седалката и са омекотени с възглавници или сгънато одеяло.
  •  Използвайте пейка за сядане на правоъгълна маса във вътрешния двор, а не отделни седалки - ще можете да настаните повече хора - идеално е за семейства с малки деца.
  •  Вместо традиционно огнище на дърва, което може да изглежда непривлекателно, когато не се използва и заема много място, помислете за газова маса. Те служат като красива фокусна точка, дори когато не се използват и са идеални за удвояване като масичка за кафе, благодарение на плътния ръб.

Какво искате да отглеждате?

Надявате ли се да имате рязани цветя, любимите си билки или няколко зеленчука? Когато пространството е ограничено, особено важно е да определите кои от тях си струва да отглеждате сами и кои е по-добре да купувате сезонно от местния фермерски пазар.

Съсредоточете се върху цветя и продукти, които обикновено са скъпи, трудни за намиране, имат кратък срок на годност или използвате редовно.

Ограничено пространство за засаждане

Контейнерните градини осигуряват просто решение на липсата на място за засаждане. Обърнете внимание на техния размер и форма.

Широките, кръгли контейнери ще заемат голямо място на терасата или вътрешния двор. Търсете правоъгълни, овални или елипсовидни форми, които могат да се разположат по-близо до стена или парапет.

Избягвайте да претрупвате земята с множество малки саксии - един голям, висок контейнер ще има много по-голямо въздействие и ще бъде по-лесен за поливане.

Добавянето на поставки с колела под вашите контейнери ви позволява да ги местите, за да зонирате тесния и дълъг двор или тераса и да създадете уединено кътче за четене или просто да следвате слънцето, според сезона.

13 съвета за дизайн на малки пространства

След като обмислихте функционалността на вашето пространство, ето няколко дизайнерски съвета, които да ви помогнат наистина да увеличите максимално неговия потенциал и да създадете илюзията за много по-голяма градина.

  •  Търсете компактни растения. Изберете такива, които няма да заемат много място, но не се страхувайте да включите дървета с умерен размер или колони, за да постигнете подходящия мащаб.
  •  Мислете извън кутията. Какво ще кажете за вертикални градини, сандъчета за парапети и висящи кошници за ягоди?
  •  Изградете здрава листна рамка. Използвайте интересни растения с цветни листа преди цъфтящите растения.
  •  Използвайте всеки квадратен метър. Съсредоточете се върху дървета, храсти и трайни насаждения с висока стойност, които предлагат множество интересни ефекти - с атрактивни листа, сезонни цветя, уникални текстури, цветна кора и/или страхотен есенен цвят.
  •  Създайте уединение. Може да нямате място за големи вечнозелени дървета и храсти, за да създадете уединение. Може би тесни, колоновидни, широколистни дървета или храсти биха били подходящи - те създават височина без ширина. Или може би отглеждането на добри катерачи (напр. жасмин или едногодишни лози) върху вертикална пергола би било най-доброто решение.
  •  Наистина ли имате нужда от морава? Вашата тревна площ ненужно разчупва визуално пространството ви. Не е ли по-добре да разширите вътрешния двор?
  •  Изберете външни мебели внимателно. Откажете се от изключително дълбоките фотьойли с широки подлакътници в полза на по-елегантните профили.
  •  Добавете водна функция. Водните елементи винаги са чудесно допълнение към градината. Докато едно езерце и водопад може да не са реалистични, обикновен рециркулиращ стенен фонтан или бълбукаща настолна саксия може да бъде отговорът.
  •  Създайте усещане за ред. Изчистените линии внасят усещане за ред в градината. Ясният праволинеен дизайн може да дефинира пространства, докато плавните органични криви могат да се използват за смекчаване на неудобни ъгли.
  •  Използвайте диагоналната ос. Погледът направо през задната градина подчертава най-късото измерение. Променете перспективата, като завъртите вътрешния двор, лехите и зрителните линии на 45 градуса, за да се подравнят с диагоналната ос, създавайки илюзията за много по-голямо пространство.
  •  Поддържайте цветовата палитра проста. Два или три цвята в различни нюанси, заедно със зеленото, ще бъдат по-малко визуално претрупани от цяла експлозия.
  •  Заимствайте изгледи извън вашите граници. Поставете в рамка далечно дърво, планина или уникален архитектурен детайл, за да създадете илюзията за по-голяма дълбочина.
  •  Добавете външно осветление. Създайте драма и мистерия, като същевременно удължите използването на градината и през вечерните часове.