Животновъди от Пловдивска област, Стара Загора, Харманли и Хасково, протестират край Долна махала срещу продължаващия от дълго време натиск върху изкупните цени на кравето мляко и отказа на мандри да изкупуват млякото. В знак на недоволство те изляха вода, а не мляко, защото по думите им тя е по-скъпа. Хората предупредиха, че ако ситуацията не се подобри, ще започнат масови фалити, съобщи БТА.

Някои животновъди вече срещат отказ от страна на мандрите да изкупуват млякото им с довода, че складовете им са пълни. Това може би се получава от засиления внос или свитото потребление, коментира пред агенцията Шабан от Харманли. По думите му проблемът се е появил през февруари, когато цената рязко е паднала с 20 стотинки на литър.

Хората се обърнаха към институциите с призив да ги защитят и завишат контрола над мандрите. Или да излязат и да кажат какво и от къде идва, да кажат да закриваме фермите и че ще бъдем консуматори на Европейския съюз, каза Петър Карадамянов от с. Долна махала Карадамянов. Той коментира, че създаването на малки мандри не е опция за фермерите, защото те преди всичко са животновъди, а преработката е съвсем друга дейност.

От няколко дни той и негови колеги подаряват млякото си на хора, които се нуждаят. Пред Радио Пловдив Карадамянов обясни, че животновъдите в момента са притиснати отвсякъде и търпят загуби от изключително ниските изкупни цени. По думите му 50-60 стотинки на литър изкупна цена от мандрите е обидно ниска.