Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ е най-високо оцененото червено вино на Mondial de Bruxelles

Българското винарство записа огромен пробив на международната сцена. За първи път най-доброто червено вино в света идва от  нашата страна. Това е Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“.

То бе най-високо оцененото червено вино сред 4836 изпратени проби в тазгодишното тридесето издание на най-престижния винен форум Mondial de Bruxelles и спечели титлата Revelation Red Wine.

Родното червено вино Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017.

Признание за изключителното качество

73 български вина са взели участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминава средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на българските напитки.

Сред спечелените медали най-престижен е Голям златен. Той се  връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен с 13 златни и 11 сребърни медала България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево.

По брой медали лидер отново е „Вила Ямбол“ – шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection.

Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира.

Сребро спечели Vineyards Selection Трояново Карагеоргиево от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Розата на ветровете, уловена в глътка

Vineyards Selection e колекционерската серия вина на „Вила Ямбол“, вдъхновена от идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара на източната Тракийска низина. Червените вина са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията от награденото Тенево са от 2005 година.

„Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове у нас“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“.

Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове - микроферментатори и открити каци за ферментация. 65% от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви.

Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина, направени по класическа технология.

 „Вила Ямбол“ е една от най-старите в Южна Бъглария. Управлява близо 10 000 дка лозови масиви и е лидер в по-масовия клас вина с едноименната марка Villa Yambol.

Престижният конкурс

Пътуващият конкурс Mondial du Bruxelles всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия, в средата на май. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят.

Догодина престижното състезание за първи път ще се проведе в Америка, домакин ще е Мексико.