Има много градинари, които се грижат перфектно за всичко – ходят на работа цял ден, а градините им са под конец, все едно аптека. Има и такива, при които работното време е 12 часа, извънредните смени са в изобилие и пак успяват да поддържат красив балкон или разкошна градина. Породи градинари да искате – от млади IT специалисти до 70-80-90 и повече годишни самоуки виртуози в занаята. И всеки е намерил своята златна среда с четене, със слушане, с грешене, с мислене.

Ние днес сме решили да ви разкажем за лесно трикче, с което да поддържате цветята в чист и изряден вид без много усилия и вложение на време. Все пак от метлата няма да избягате.

Самото почистване на цветчета не е трудна задача, но е времеемко. Понякога досадно. Особено при цветя, които цъфтят цяло лято е редно да се прави ежедневно. Ето защо в следващите редове ще ви представим цветя, които хем цъфтят обилно, хем прецъфтелите цветчета се самопочистват.

Подреждаме на първо място тлъстигата

Нейните слънчеви цветчета украсяват дълго време балкона или градината, но в същото време не се налага да бъдат ежедневно почиствани.

Още по-хубаво е, че растението е изключително сухоустойчиво и не се нуждае от много грижи. Достатъчно е да му се осигури много слънце. Доста братовчеди на тлъстигата също ще се държат добре в такива условия.

Много градинари оставят прецъфтелите цветове и цветоноси през зимата, след което напролет просто ги орязват заедно с основното пролетно почистване.

Докато сме на тема слънцелюбиви и сухоустойчиви самопочистващи се цветя,

ето още едно – калдъръмчето

Можете да изберете от два варианта – обикновено и каскадно. В първия случай се пригответе да се сблъскате с доста сериозно самозасяване в последствие. При калдъръмчето то е неизбежно, но в никакъв случай не може да се нарече агресивно. Виждали сме такова, което расте в улука на покрив.

Каскадното калдъръмче е по-добрият избор, ако не искате проблеми със самонастаняване. В същото време то ще цъфти повече от обилно през цялата топла част от годината. Внимавайте с водата. Всичко останало цветето си може само.

Много интересно предложение

е едногодишната винка,

наричана още мадагаскарска. При нея цъфтежът е обилен, но са необходими доста високи температури, за да се чувства добре растението.

По-интересната част е, че всяко цветче в един момент, когато му дойде времето, полита като пъстра пеперуда завладяна във вихъра на въздушните течения. Ако сте украсили с него балкона, няма да се налага да метете често, но в двора, подгответе метлата.

В тази графа, само че за сенчести кътчета, можем да подредим импатиенсите. При тях процедурата е същата. Внимавайте обаче с водата. Ако е малко, не чакайте цветове, ако е много, очаквайте загниване.

И още една изключително обилноцъфтяща красавица – немезията. Тя някак е по-рядко срещана, но всяко нейно цветче ще ви накара да ѝ се възхищавате.

Тук можем да подредим още голяма част от бегониите, калибрахоето, ангелонията, бакопата (нея между другото я пазете от белокрилките), лобелията, биденсите, торенията и други.

От многогодишните цветя

ще изтъкнем непретенциозното астилбе

Неговите цветове дори увяхват красиво. Те ще бъдат чудесно допълнение към аранжировки със сухи цветя, ако обичате такива композиции.

Тук ще подредим и голяма част от украсните бобови кутлури. Например лупината и люляковия боб. На мястото на цветовете се оформят също толкова красиви и интересни плодни кутийки. От тях можете да си съберете семена за следващата година.

Очарователните цветове на градинския хибискус падат сами. Големината им обаче може да предизвика нежелан ефект под дръвчето или храста. Краткият им живот разочарова много градинари.