При чести дъждове и влага обстановката става по-трудна за контрол

Черно гниене по лозата е болест, която много отдавна е позната в САЩ, тя е открита през 1805 г. Особено често се среща в лозята, разположени по крайбрежието на Атлантически океан и в Щатите, където влагата е обилна и през лятото температурата е висока.

Любопитна подробност е, че във Франция за заболяването се съобщава през 1885 година. А в България за болестта за пръв път е съобщено през 1904 г. във Видинско.

Така или иначе, днес черното гниене е факт, който е признат от специалистите и науката и с който трябва да се съобразяваме и да се опитваме да противодействаме, за да опазим лозите.

Трябва да се знае, че падналите дъждове улесняват и ускоряват заразяването, а повторните валежи го увеличават – зарази тръгват по зелените леторасли, по дръжките на листата, по чепките.

Рисковете са много по-големи, когато времето през пролетта и лятото е влажно – с чести дъждове и висока относителна влажност. Уязвими са много повече лозята по Черноморието и в ниските и непроветриви места.

Как да познаем болестта?

Черното гниене причинява характерни дребни, кафяви, закръглени до ъгловати петна с размер 2-3 мм, които впоследствие се разширяват до 1-2 см в диаметър и имат по периферията характерно синьо-черна ивица. Те по-късно могат да се разширят и да обхванат и целите листа.

Болните зърна имат твърда консистенция и се покриват в червено-черна обвивка, започват да изсъхват и окапват като пускат черен сок.

Дръжките на гроздовете, засегнати от черно гниене, също изсъхват и почерняват. Цялата лоза започва да изсъхва, това започва от върха и се движи надолу.

Можем да предпазим лозата от черно гниене до някаква степен, ако преприемем бързи действия.

Веднага след поява на първите петна се пръска с 2-3% бордолезов разтвор или с органо-медни препарати.

При силно нападение лозите трябва да се третират с препарати преди цъфтежа през 8-10 дни и 1-2 пъти след цъфтежа. Помагат препаратите за растителна защита, които се използват срещу мана.

Могат да се използват Флоует 80 ВГ, Фолоу 80 ВГ, Скор 250 ЕК, Куадрис 25 СК, Делан Про, Децибел Витис, Еуран СК и др.

Сиво гниене

Сивото гниене по лозата за съжаление е твърде познато заболяване в цялата ни страна. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea, която може да засегне както листата, така и гроздовете на лозата.

Симптомите на заболяването обикновено са първоначално видими на листата, където се появяват сиви или кафяви петна.

По-късно заболяването се развива върху гроздовете, където може да причини сериозни щети върху плодовете, като ги покрива с гъста, сива плесен. Сивото гниене по лозата може да се развие, когато влажността е висока и когато температурите са между 15 и 25 оС.

За протичане на патологията на болестта влагата има изключително значение. Здравите зърна на гроздовете се заразяват при наличие на инфекциозна капка вода. Но това може да стане и без нея да я има.
Установено е, че когато няма капка вода, заразата се предава чрез допир на болни до здрави зърна – тоест мицелът на гъбата може да прониква през неповредения епидермис.

Интересно е да се знае, че при температура 15-20 оС заразяването може да стане само за 6 часа, при 28 оС – за 6-12 часа, а при 5 оС – за 48 часа.

При 35 оС заразяване не се извършва.
Сухото грозде може да се зарази само когато е наранена ципата на зърната – това правят спорите, когато попаднат в раните.

Важно е да се вземат много бързи мерки за предотвратяване на заболяването.

Как трябва да се предпазим от него?

Трябва да поддържаме добра вентилация в лозовия ред и край лозите, за да намалим влажността около листата и гроздовете.

Да избягваме мокрене на листата при напояване.
Помага премахването на излишните листа – това се прави по време на прошарване и омекване на гроздето. Обезлистването да става в хладно и облачно време, за да не се получава слънчев пригор по зърната.

Задължителни са летните операции - филизенето и колтученето.

По принцип борбата с болестта е много трудна и е цяла система от мероприятия. Трябва да признаем, че тя често пъти не е ефективна.

От препаратите, които са по-популярни за стопаните могат да се използват Флоует 80 ВГ, Кабрио Топ, Метомор Ф, Мевалон, Авалон, Геокс ВГ, Кантус и др.

Признаците на черно гниене са по-малко популярни сред хоби лозарите
Признаците на черно гниене са по-малко популярни сред хоби лозарите
Сивото гниене за съжаление е разпознаваемо почти от всички, особено когато напредне...
Сивото гниене за съжаление е разпознаваемо почти от всички, особено когато напредне...
Сивото гниене започва така – само с ръждивокафяви закръглени петна по листата
Сивото гниене започва така – само с ръждивокафяви закръглени петна по листата