Златоград събира стотици хиляди гости от страната и съседна Гърция днес за празника на чевермето. Домакините на празника са облечени в народни носии, а апелът е и гостите да са пременени в български облекла от различни фолклорни области на страната.
Десетки майстори от региона в полунощ завъртяха над 100 чевермета, които пекоха през цялата нощ. В приготвянето на вкусно чеверме на шиш и традиционното за Златоград под чуруп тънкостите знае баш майсторът Дичо Табаков, който участва в приготвянето на десетките чевермета днес в парка на най-южния ни град. Цената на кило чеверме днес в Златоград е 47 лв.
Край чеверметата самодейци, състави от района и общински служители в носии завъртяха хора̀, а след това дефиле начело с гайдите понесе мръвките към площада.
Тази година празникът на златоградското чеверме съвпада с Гергьовден. Това е най-обичаният празник в Родопите. Празник обединител, защото се чества и от християни и от мюсюлмани.
Християните почитат „Св. Георги“ победоносец, който властва над нивите и стадата. Мюсюлманите пък почитат двамата светци – Хъдър и Иляз, покровители на хората, животните и плодородието. И наричат празника Хъдърлез.
Златоград е домакин на традицията, на неповторимия фолклор, на кулинарното вълшебство на местните майстори и изкусителното златоградско чеверме, каза кметът на общината Мирослав Янчев.  За поредна година Янчев свири с каба гайда пред съгражданите си.Празничната програма предвижда и изложба на традиционни за Златоград ястия, както и концерти на имените фолклорни изпълнители.

За утре е предвидено гайдарско надсвирване и надиграване, както и концерт на учениците от Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.