Тези подреждащи се дървени саксии ще изглеждат чудесно във всеки размер градина или на балкона. Лесни са за изграждане, може да ги използвате, за да направите по-цветен задния си двор или да отглеждате пресни билки за кухнята.

Инструменти: скоби 400 мм; циркуляр; чук; ръчен телбод; ролетка; ъгломер; пистолет за пирони; молив; предпазни очила със странични предпазители, както и антифони или тапи за уши; ножица;

Материали: 84 мм x 19 мм дървена летва; пирони 32 мм; 10 мм пластмасови разделители; самозалепваща лента; боя или лак; PVA лепило за дърво; шкурка; скоби; подложка за плевели.

Стъпки

1: Нарежете дървения материал по размер

Тези кашпи са проектирани в два различни размера – 600 мм и 300 мм ширина. Дължините им са с размери 84 мм x 19 мм.

Ако нямате специални инструменти, може да проверите за варианта да закупите материалите в магазин, който предлага услуга да ви ги изрежат по размер.

Или просто измерете и маркирайте парчетата и ги отрежете с трион. Маркирайте всяко парче и ги наредете по групи, така че да запомните кое за къде ще е.

Запазете поне осем изрезки, които да използвате като разделители.

Или

За голямата кашпа (600 мм) отделете:

  • 600 мм (отпред и отзад) x 6
  • 560 мм (основа) x 3
  • 275 мм (странични и долни блокове) x 8
  • 219 мм (вътрешни блокове) x 8

За малката (300мм)“

  • 300 мм (отпред и отзад) x 6
  • 260 мм (основа) x 3
  • 275 мм (странични и долни блокове) x 8
  • 219 мм (вътрешни блокове) x 8

2: Изградете предната част

Поставете трите дълги дървени парчета (за предната част) хоризонтално върху работната маса. Поставете 10-милиметрови разделители между тези хоризонтални части, за да се уверите, че са на равномерно разстояние една от друга. След това поставете две вътрешни части отгоре, на 300 мм една от друга. За да ги поставите идеално вертикални една от друга, направете следното: на буквата „Г“ наредете еднакви малки дървени парчета, които да поддържат летвичките.

3: Залепете и фиксирайте

Нанесете PVA лепило за дърво върху хоризонталните парчета дървен материал и прикрепите вертикалните парчета. Използвайте и пистолета за пирони, за да закрепите вертикалните части към хоризонталните. Маркирайте къде е горната част на всеки панел, след като ги завършите. Повторете горните стъпки, за да изградите втората дължина на кашпата.

4: Изградете страните и основите

За да изградите първия страничен панел, просто следвайте същия процес, както преди. Единствената разлика е в разстоянието между вътрешните дървени блокове, като ще трябва да са по-близо един до друг. Повторете този процес, за да изградите другите странични панели и основата.

5: Сглобете страните
Нанесете лепило за дърво върху вертикалните летвички, където ще бъдат съединени към страничния панел. Поставете го на място и използвайте пистолета за пирони, за да закрепите панелите заедно.

Повторете този процес, докато всички страни бъдат прикрепени.

6: Поставете основата
След като предната, задната и страничните части са закрепени, обърнете кашпата. Нанесете лепило около ръбовете и поставете основата. Използвайте пистолета за пирони, за да я закрепите отпред и отстрани на кашпата.

На финал

Можете да боядисате, оцветите или лакирате вашата кашпа, в зависимост от вида, който искате. Не забравяйте, че преди да поставите почва, е добре да сложите мулчиращо фолио, за да предпазите дървения материал от гниене.