Тази седмица на полския пазар на едро започнаха масовите продажби на домати от местни оранжерии. В същото време сезонът на местните оранжерийни домати тази година започна с един месец закъснение, съобщават анализаторите на EastFruit.

Първите партиди полски оранжерийни домати бяха пуснати на пазара на 20 февруари миналата година, а цената им започна от 20 злоти/кг (4,59 USD/кг). През този сезон първите партиди червени домати от местни оранжерийни комплекси бяха пуснати на пазара едва миналата седмица, а цената им беше обявена на ниво от 25 PLN/kg (5,74 USD/kg). Към 22 март цената на оранжерийните домати е намаляла средно с 13%, но на годишна база те вече са с около 38% по-скъпи, отколкото преди година.

Огромното увеличение на разходите за производство на оранжерийни зеленчуци и проблемите с достъпа до гориво доведоха до огромни забавяния в началото на производствения сезон и това се отрази на сегашното предлагане на местни домати. Освен това цените на повечето вносни домати остават много високи, което също се дължи на проблеми с доставките в основните страни доставчици - основно Испания, но също и Турция (която забрани износа на домати, но след няколко дни отмени забраната) и Мароко.