Тъй като другата седмица идва пролетта, продължаваме със съветите за почистване и подготовка за повече живот в двора.

Сега е време на дървените настилки на открито и както се наричат още „декинг“. Той е любим избор за много семейства за техните тераси и веранди. Тъй като е от естествен материал, изложен на всякакви външни условия, бързо ще загуби вида си на чисто нов. Така че поддръжката му е наложителна, но и трябва да е внимателна.

Преди да пристъпим към същинското почистване, предлагаме и няколко съвета

за какво да внимавате

Направете домашен почистващ препарат, който е безопасен за растенията, които отглеждате там. Няма да сгрешите с материали на основа на водороден пероксид (кислородна вода) или натриев перкарбонат (кислородна белина), които могат да премахват голямо разнообразие от петна, без да навредят на околната среда.

Някои продукти могат безопасно да се комбинират, но не смесвайте продукт, който съдържа амоняк, с разтвор на белина. Комбинирането на тези две съставки създава токсичен газ хлорамин, който може да причини дразнене на очите, носа, устата и дихателните пътища.

1: Почистете и напръскайте с маркуч

Премахнете всякакви мебели, скара, градински неща и външно оборудване. Напръскайте обилно с обикновена вода от градинския си маркуч, за да омекотите калта и отломките, което улеснява отстраняването им.

2: Пригответе разтвор

За най-доброто домашно почистващо средство за дървени пространства, изсипете топла вода в пластмасова кофа.

В кофата добавете 2 чаши прахообразна кислородна белина, която е по-мека от течната хлорна белина. Разбъркайте внимателно, докато се разтвори напълно.

Добавете 1/4 чаша течен препарат за съдове и разбъркайте.

3: Изтъркайте до лека пяна

Напоете обилно цялата повърхност с четка. Започвайки от единия край и преминавайки към другия, почистете с четката, за да получите лека пяна. Оставете разтвора да престои 15 минути, за да позволи на кислородното избелващо средство да подейства.

4: Изплакнете

Измийте с градинския маркуч. Оставете терасата си да изсъхне естествено и напълно под слънчевите лъчи, преди да я декорирате наново.

Съвети за поддръжка

Ако декингът има видими петна от плесен, добавете 1 чаша прахообразен боракс едновременно с добавянето на кислородната белина. Бораксът е естествено минерално съединение, което няма да повреди озеленените растения наблизо.

За да третирате упорито петно, смесете топла вода с малко количество кислородна белина на прах, за да направите паста. Нанесете директно върху петното с четка с твърд косъм и оставете да действа 30 минути, след което изплакнете.

Редовното измитане е най-добрата превенция от насипна мръсотия, листа и други отпадъци, преди да могат да бъдат слепени към дървената повърхност. Ако не обичате да метете, помислете дали да не използвате акумулаторна духалка.

Нанасяйте масла веднъж годишно. Дървото е продукт на природата и дори обработените под налягане дъски в крайна сметка ще се поддадат на суровите UV лъчи, мокри/сухи цикли и температурни колебания. За да добавите години полезен живот на дървото, третирайте всяка година с добър консервант. Най-доброто време за нанасяне е след цялостно почистване.