В края на зимата и началото на пролетта търговците на растения и готов разсад се подготвят за появата на купувачи. Избрахме някои топ трикове и съвети от опитни градинари, за да не се объркате в градинските центрове и разсадници и да можете да закупите висококачествен посадъчен материал и готов разсад.

Да пазаруваме в градинския център в края на зимата, когато не сме имали възможност да се насладим на зеленината от няколко месеца, може да бъде голямо предизвикателство, особено за начинаещи. Веднага правим уговорката, че предимствата или недостатъците на поръчката по интернет няма да бъдат обсъждани в тази статия.

Кога и как

Продажбата на цъфтящи растения започва през пролетта.

Съветът на опитните градинари е да проверите датата, когато във вашия район няма да има повече студове. И следете прогнозата в случай на внезапно прогнозирано застудяване.

Дървета и храсти със знак ACS, рози с ACS се засаждат най-добре през април, със спящи пъпки, така че има смисъл да ги купите по-рано. Растенията със знак ZKS могат да се засаждат през целия сезон, такива покупки могат да бъдат разсрочени.
Осигурете и безопасен транспорт на растенията.

СЪВЕТ: когато пазарувате, покрийте багажника с филм (ненужна покривка, чул, всеки подръчен материал) и поставете големи пластмасови контейнери, в които можете да сложите растенията и да не се страхувате, че ще паднат и ще се повредят.

Какви растения и колко често трябва да купувате

  •  Планирайте градината да цъфти непрекъснато през целия сезон - от пролетта до есента. Така ще направите няколко пътувания до градинския център в средата на лятото и есента. Може би ще откриете нови фаворити и идеи за следващата година.
  •  Съвместното засаждане на цветя и зеленчуци може да бъде много разнообразено чрез закупуване на готов разсад.
  •  Не носете инвазивни или отровни растения у дома. Не забравяйте да разберете предварително какво е агресивно във вашия район.

За начинаещи: как да се държите в градинския център

  •  Преди всичко вземете количка и извадете списъка си. Направихте ли списък? Ако не, тогава е по-добре първото пътуване да бъде по-скоро разузнавателно. Вижте какво има, направете няколко снимки и се върнете със списъка. Тази точка се пренебрегва от мнозина, но за начинаещите е необходима. В противен случай рискувате или да купите много ненужни неща, или да се объркате и да забравите какво ви трябва.
  •  Пазете касовите си бележки и се информирайте предварително каква е политиката за връщане.
  •  Добра идея е да останете в рамките на определена сума. Ако растенията се доставят в тави с множество клетъчни опаковки, помислете дали да не разделите покупката с някого, за да запазите цената ниска.
  • Проверете уебсайтовете на големите градински центрове и разсадници за продажби и акаунти в социалните медии и за други специални оферти или предстоящи събития. Не се срамувайте да спестявате!
  • Не се страхувайте да задавате въпроси. Персоналът трябва да може да ви помогне и да ви насочи, ако не сте напълно сигурни за дадено растение или се нуждаете от съвет какво да засадите в определен район.
  •  Уикендите в градинските центрове могат да бъдат претоварени в началото на пролетта. Ако пазарувате в събота или неделя, опитайте се да пристигнете по-рано. В противен случай пазарувайте през седмицата.
  •  Винаги четете внимателно етикета на растението или пликчетата със семена, внимателно избирайте тези, които ви подхождат, според условията на отглеждане, височината и други критерии.

Не забравяйте да прочетете придружаващата информация на етикета.

Етикетът или стикерът ви дава всякаква важна информация за растението, от размера и условията, които харесва (като пълно слънце/частична сянка/пълна сянка) до устойчивостта му на вредители.

Как да избирате

  •  Направете план на градината и дайте приоритет на това, което искате да запълните първо. Имайте предвид, че може да не получите всичко необходимо от едно пазаруване. Интересно е да посетите и други пунктове за продажба на растения.
  •  Можете да разгледате красиви градини и да се вдъхновите от различни идеи.
  •  Вместо да купувате едно растение тук и друго там, помислете за закупуване на цяла група.
  •  Разграничаване на едногодишни от многогодишни растения. Едногодишните растения са подходящи за контейнери и граници, както и за запълване на празнини в цветните лехи. Избирайте ги по цветове и за предпочитане в няколко саксии, за да създадете незабавен ефект.
  •  Не бързайте и се опитайте наистина да анализирате състоянието на растението. Внимателно го извадете от саксията, за да прегледате корените, вижте пъпките и проверете за признаци на вредители или болести.
  •  Вижте комбинации от растения, изложени в разсадника или градинския център за вдъхновение. Те могат да помогнат при избора ви.
  •  Не се заслепявайте от цъфтежа. Изберете растения с повече и неотворени пъпки - те ще цъфтят вече във вашата градина.
  •  Когато купувате зеленчукови разсади, търсете силни и здрави растения. Избягвайте билки като босилек, който е започнал да цъфти. Ако ви липсва място, потърсете разновидности за двор.
  •  Посъветвайте се с експертите в разсадниците кои растения са местни. Те ще бъдат привлекателни за опрашителите и ще могат да издържат на определени климатични условия, специфични за вашия район, като дъжд или суша.
  •  Ако искате да отглеждате органично, уверете се, че растенията не са третирани с инсектициди.

Последни съвети

  •  Забравихте ли да закупите почва, торове и препарати? По принцип е добра идея да наторите почвата, преди да засадите всички растения. Но ако планината в количката се издигне и очевидно имате нужда от повече, отколкото можете да носите, организирайте доставката.
  •  Говорейки за доставка, разберете за други услуги, които предлага разсадника или градинския център, като засаждане на големи растения, безплатна консултация за ландшафта на мястото и други.
  •  Когато купувате лозя и увивни растения, помислете дали имате решетки, арки, опори или други системи за поддържане.
  •  Ако не засаждате веднага, преместете растенията на безопасно място. Ако сте направили импулсивна покупка и не знаете какво да правите с нея, поставете растението на свободно място или в изкоп, докато разберете къде да го разположите.

Ако засаждането се забави, поставете саксиите или касетките на достатъчно светло място (но не под парещи лъчи). Поливайте растенията умерено, така че почвата да е влажна, но не прекалено, в противен случай те могат да изгният. По-добре е да ги засадите в облачно време или вечер. Ако времето е сухо и горещо, тогава поливайте растенията всеки ден и в първите дни ги пазете от слънцето.