Ако държанието на вашата котка ви обърква, разочарова или кара да се съмнявате дали всичко с нея е наред, не се притеснявайте – не сте единствени и вероятно за нея това са нормални и естествени поведения, в които няма нищо странно. Научете причините, които седят зад тези 10 привидно откачени поведения, за да ги приемете и пречупите през призмата на положителните емоции.

1. Преобръщане

Често котките се обръщат и търкалят по земята или в краката на стопаните си. Това обикновено сигнализира, че се чувства в безопасност и иска внимание, може да го прави под въздействието на коча трева или маркира зоната с миризмата си, заявявайки на хората, че това пространство ѝ принадлежи. Кочата трева обикновено предизвиква силна реакция на сексуални желания у котките. Това ги кара след вдишване на билката да се наслаждават на търкаляне по земята.

Без значение причината, поради която котката ви се търкаля по гръб, това движение често е положителен сигнал. Излагането на корема и уязвими части на тялото на показ е израз на доверие и сигурност в човека отсреща. Котките се преобръщат, когато се чувстват игриви, нещо ги сърби или се нуждаят от протягане. Понякога движението е съпроводено с мъркане, търкане на главата и мяукане. Ако видите такъв призив за внимание от косматия си любимец възползвайте се и прекарайте време за сближаване помежду ви.

2. Повдигане на дупето

Когато галите котка, независимо дали е домашна ли не, сигурно сте забелязали, че тя вдига задницата си. Тази поза е комплимент към вас, уведомявайки ви, че местата, които галите са точно попадение, че ѝ допада да я чешете, и да не спирате. Вдигнатата опашка е покана към друга котка за любезно подушване на дупето, за да си кажат „здравей“. Когато котката ви направи това с вас, е като да ви прегръща приятел за поздрав.

3. Криене на изпражненията или храна

Това е практика, която всички котки припознават. Обикновено научават етикета за скриване на екстременти от майките си. Домашните котки също са насърчавани да ги заряват, но някои кутии за отпадъци не го позволяват, а понякога оставянето им на показ е вид маркиране на територия.

Придирчивите котки имат навика да не дояждат или изобщо да не поглеждат нещо, което не е по вкуса им. Ако котката покрива храната си, след като е изяла част от нея, това може да е инстинктивно поведение, тъй като дивите котки съхраняват храната си, за да я пазят от другите. Вашият любимец може дори да намери хартия, с която да я покрие, в опити да скрие имането си.

4. Намигване

Един от основните начини за тълкуване на комуникацията с очи е флирта – дали и при котките е така? Намигането е известно още като „котешка целувка“. Бавното мигане е комплимент – сигнал без заплаха, който котките използват в комуникацията помежду си или с хората, когато се чувстват добре. Можете да изпратите обратно същия сигнал на котката си, като бавно затворите и след това отворите очи. Вероятно и тя ще отвърне на мигането с „котешка целувка“.

5. Похапване на растения

Вероятно котката ви обича да консумира зеленини, въпреки че е месоядно животно. Ядейки трева, листа и други растителни части те си набавят важни хранителни вещества, които липсват в котешките високопротеинови храни – вещества, които в дивата природа извличат от чревното съдържание на обикновено тревопасната си плячка. Уверете се, че сред стайните ви растения няма токсични видове за котката и ги дръжте под надзор или на недостъпни места, защото в противен случай е твърде вероятно да намерите листата им огризани.

6. Изпуска газове

Котките са толкова самоинициативно хигиенични и изтънчени животни, че когато пръцкат хората възприемат поведението за неочаквано и странно от страна на придирчивите любимци. Макар и учудващо, изпускането на газове може да бъде повод за притеснение, ако се превърне в хроничен проблем. Котките са склонни да имат газове, ако са тревожни или уплашени, алергични или реагиращи към храна или промяна в диетата или, ако имат паразити в храносмилателния тракт. Това са нормални до сериозни състояния, които изискват професионална намеса.

7. Пристъпване от крак на крак

От крак на крак или от лапа на лапа, редуването на задните крака се случва преди изблик на скорост, подобно на стартирането на двигателя преди тръгване с автомобил. Стъпването на задни крака се извършва преди или след силни емоции като чифтосване или при ловуване преди иницииране на атака. Пристъпването с предни лапи пък предполага ярка емоция, обикновено се свързва с остатъчно сучещо поведение, което котенцата използват, за да насърчат отделянето на кърма от майките си. При възрастните котки най-често е признак на щастие и удовлетворение и освобождава мириса на четириногото за маркиране на територия.

8. Прекъсване

Ако вашата котка прекъсва времето ви на телефона, клавиатурата или за четене, най-вероятно ревнува, че обръщате твърде много внимание на тези предмети вместо на пухкавото си бебе. Решението е да я снабдите с повече от времето си насаме, както и с интерактивни стимулиращи играчки.

9. Подигравателна усмивка

Ако забележите, че любимецът ви носи подигравателна физиономия, то най-вероятно засвидетелствате проява на едно отличително изражение наричано технически с термина „Фламен“. Това е гримаса, при която животното извива назад горната си устна, разкривайки предните зъби, вдишвайки със затворени ноздри и така няколко секунди. Правят го коне, зебри, представители от семейството на котките като лъвове и тигри, и други. Може би ви се струва, че домашното коте насочва подигравателния жест към вас, но всъщност реакцията е при усещане на аромата или други невидими маркирани послания на котки или срещу самите тях. Движението при улавяне на чужди феромони е с езика срещу канал в небцето, предизвикващ извиване на устните.

10. Втренчват се

Не е необичайно котката да се взира във вас, осъществявайки директен очен контакт и без да мига.

Широко отвореният поглед може да бъде също толкова нежна комуникация с очи, колкото „котешката целувка“ с намигване. Ако обаче сутрин котката ви седи на гърдите ви и гледа втренчено, вероятно се опитва да ви каже с очи, че иска храна, игра или друг вид внимание. Ако погледът е придружен с други черти от езика на тялото, например присвити уши, вдигната опашка и диво въртене наоколо, вероятно се опитва да ви каже, че е уплашена, тревожна или има нужда от пространство. Не се втренчвайте в нея обратно, защото може да изтълкува това като враждебност и да се обезпокои още повече.

Котешкото намигване е като въздушна целувка между хората
Котешкото намигване е като въздушна целувка между хората
Кон, отворил уста в „Реакция на Фламен“
Кон, отворил уста в „Реакция на Фламен“
Много любимци ви ревнуват от отделяното внимание на смартфоните
Много любимци ви ревнуват от отделяното внимание на смартфоните