Ако притежавате енергично куче, което има спортен дух и състезателен хъс, то „изучаването“ на кучешки спорт е почти задължителна практика. Чрез нея, хем кучетата се чувстват здрави и щастливи, хем стопаните са спокойни и не изпитват трудности от прекомерна енергичност на големите породи. Най-популярни за високоенергичните породи са тренировките за ловкост, които предизвикват тялото и ума едновременно.

Те са основа на спортната дисциплина, наречена аджилити, където кучетата работят в екип с водачи, които им помагат да се ориентират през препятствия в последователен ред. Обучението по аджилити включва придвижване през времеви курс с препятствия - скокове, тунели, плетени стълбове и различни пътеки. Спартът поддържа кучетата във форма, здрави, психически стимулирани и социални. По време на изпитанията екипите се състезават, за да видят кой най-бързо и качествено преминава пистата с препятствия.

Начален етап

Кучетата обикновено започват да се състезават в аджилити на възраст между 1 и 2 години, защото по-малките кученца могат да се наранят при прескачане на препятствията. Ветеринарният лекар може да ви каже кога кучето е готово да опита скокове. Не е фатално, ако започнете тренировките преди четириногото да е пълнолетно за състезания. По правилника на Международната федерация по кинология, в спорта има три нива – A1, А2 и А3. Нивото за начинаещи е А0, което не е официално. Започнете с работа върху основното послушание с командите за сядане, лягане, отзоваване и стоене на място.

Елементи

След като кучето изяви готовност потърсете обучителен клас. Там ще можете да запознаете любимеца си с препятствията без собствени разходи по закупуването или изграждането на такива. Елементите включват А-образна рамка, люлеещо се колело, тунел, гума и разходка през различни терени.

А-рамката е конусовидна пътека, по чийто стръмен наклон кучетата се изкачват и връщат от другата страна. Разходката по балансираща греда с рампи от двата края, помага за развитието на вестибуларния апарат и доброто равновесие. Вашето куче ще трябва да се научи да ходи по люлееща се греда, докато дъската се движи под тежестта му.

Тези препятствия се наричат контактни препятствия, защото има специфични точки от едната или двете страни, които вашето куче трябва да докосне лапа. Можете да го научите да осъществява този контакт с помощта на лакомства, които също трябва да присъстват при ученето на правилното преминаване през препятствията. Когато започнете, уверете се, че препятствията са преместени на най-ниската възможна позиция.

Основно обучение

Поставете кучето си на каишка и дайте команда, специфична за препятствието. Движете се бързо, докато се приближавате до препятствието, и преведете кучето през него. Използвайте лакомства, за да го склоните към минаване при колебания.

Ако категорично отказва да се качи, опитайте да тренирате в обратен ред, започвайки от края на препятствието. Обикновено кучетата ще направят стъпката или две, за да слязат. После можете да преместите кучето малко по-нагоре, така че да трябва да направи малко повече стъпки. След като вашето куче овладее контактните препятствия, то ще е нетърпеливо да ги минава отново и отново.

При ученето на скокове за кучета от средни и големи породи започнете от ниско - щангата нека бъде на 2,5-5 см от земята. Научете скока, като държите кучето си на каишката, за да не може да заобиколи препятствието. Дайте команда, специфична за всеки скок, като например „малък скок“. Докато кучето придобива увереност, можете постепенно да увеличавате височината на скоковете. Ако кучето ви отказва да скочи практикувайте в тясно пространство, така че да няма избор къде да отиде, освен да скочи напред.

Разширено обучение

След като кучето ви е научило основите, е време да започнете да преподавате специфични особености на аджилити. Тунелите обикновено са лесно за преподаване препятствие. Започнете с къс тунел, който позволява на вашето куче да вижда от другата страна. Нека в противоположния край да има лакомства или любима играчка. Заведете кучето си до тунела, дайте командата „тунел“ и накарайте ваш помощник да започне да вика четириногото и да предлага лакомства. Ако кучето е несигурно, можете да хвърлите няколко лакомства вътре, докато се почувства удобно и можете да работите с все по-дълги и извити тунели.

Weave poles са редица от стълбове, които вашето куче трябва да премине, преплитайки се в двете посоки измежду тях. Това може да бъде трудно за преподаване. За да започнете, разположете стълбовете така, че да са поне на ширината на раменете за вашето куче. Поставете каишка и преведете кучето през средния канал между тях. След няколко преминавания, постепенно сгъстете стълбовете в центъра. Това принуждава вашето куче да огъне малко тялото си, за да си проправи път през средния канал. Докато поставите стълбовете в правилната позиция, вашето куче трябва да е научило движението на огъване, необходимо за преплитане около тях.

Масата за пауза е маса, на която кучето ви трябва да скочи, за да изпълни или „сядане, оставане“, или „престой надолу“. Масата обикновено не е по-висока от диван, така че лесно бихте насърчили кучето си да скочи върху нея с потупването на повърхността или лакомство. Трудната част от това препятствие е да задържите кучето си на място - повечето са нетърпеливи да преминат към следващото препятствие. Оставете го за секунда и му дайте лакомство. Увеличавайте времето на стоене докато успеете да го задържите 5 секунди.

Последователност

След като вашето куче е овладяло всички препятствия, е време за секвениране. Вашата работа е да уведомите кучето си за реда, в който трябва да приближава препятствията. Започнете, свързвайки две препятствия, например скок и тунел. Първо задайте командата „голям скок“, преди да удари земята от другата страна, кажете „тунел“, докато се придвижвате към тунела. Времето е важно за последователността. Ако чакате твърде дълго, за да дадете команда за следващото препятствие, вашето куче може само да направи грешен избор. След като се научи да преодолява две последователни препятствия, можете да добавите още едно и така нататък, докато измине цялото трасе. След като успее да го направи сте готови да се състезавате. Ако тренирате за ловкост у дома, вероятно при тренировките няма достатъчно външни разсейващи фактори. Това може да затрудни ходенето на състезание, тъй като четириногото не е свикнало с напрегнатата среда на терен.

Скок
Скок
Белгийска малиноа измежду стълбовете
Белгийска малиноа измежду стълбовете
Тунел
Тунел