Трябва и икономия чрез капково напояване, което намалява потреблението с 15-30%

Какво е нужно за селското стопанство при изменената обстановка на продължаващо засушаване? Практиката показва, че изходът трябва да се търси в засилване на мерките за поддържане на напоителните съоръжения и активно прилагане на икономично напояване, с акцент върху капковото. Без съмнение през следващите години това ще стане задължително за фермерите и неразделна част от земеделската икономика. От друга страна това е тенденция, свързана с осигуряването на нови ресурси, както водни, така и финансови. Т.е. засушаването подлага на сериозно изпитание възможностите на

стопаните да реагират адекватно

и да планират инвестиции, засегнати както от пазарни игри и инфлация, така и от редица кризи - войната в Украйна, ковид, икономически и др.

Обстоятелствата и климатичните промени налагат две взаимосвързани стъпки: планиране на иригационни действия и управление на паричния поток, за да се сведат до минимум отрицателните последствия от постоянната суша, която вече се настани и по нашите географски ширини. От своя страна усилията на фермерите, производители на зърно, зеленчук, плодове и животновъдна продукция трябва да се погрижат за нормално функциониране на съществуващи хидросистеми, при които сега се губят значителни количества вода. Машините за поддръжката им добиват все по-голямо значение. Отчитайки този тренд конструкторите на холандската фирма Hemos Machinebouw са разработили и фабриката им произвежда ефикасни иновативни машини и инструменти за почистване, поддръжка и дренажно подобряване на водни пътища, канали, канавки, язовири и други водоизточници. Тя предлага на пазара оборудване, като механични пневматични устройства (стрела или рамо) с различни приставки, навесвани или прикачвани на приспособени за целта трактори. С тях се решават различни проблеми и задачи, съобразени със специфичните обстоятелства (трудно достъпни терени и места) и нуждите на клиентите. Фирмата произвежда и

самоходни устройства

за работа по стени на хидросъоръжения. Такова е многофункционалното средство за прикачване на различни приспособления (кофи, дрегери или шредери), Excentrac, специално проектирано за тази дейност. Хидравличната му стрела предлага голям работен диапазон поради закрепването й към въртяща се надстройка. Т.е. стрелата и кабината могат да се въртят независимо една от друга, така че всички работни позиции да са ергономично видими.

Компанията предлага и самоходна машина, модел HEMOSTRAC за чистене на канали, задвижвана с дизелов двигател DAF Paccar MX11 210 с показатели: Euro VI, Етап IV, мощност 430 к.с. С хидравличен реверсивен вентилатор зад радиатора, с VDS варио трансмисия с 3 скорости (пътна и офроуд), с въздушни дискови спирачки, стабилен и надежден, чистачът позволява движение със скорост до 80 км/ч.

В работно положение (до 40 км/ч) се прилага 4-колесно управление в зависимост от скоростта. Хидравличната система работи с 2 помпи за високо налягане Parker 75cc LS и две зъбни помпи за задвижване на охладители, шнек или разтоварваща лента. Към този комплект се добавя и голям маслен охладител с контрол на температурата и реверса. Машината е широка 2,55 метра, висока 4 и дълга 7,6 метра. Хидравличната стрела има две работни дължини - 3,25 и 3,75 м.

В борбата със засушаването все повече нараства ролята на инвентарите като пазители на почвената влага. Както писахме, много фермери съобщават, че продуктите на бранда Claydon, като сеялки, брани за слама, междуредови продълбочители и култиватори се справят добре в екстремни условия на суша, например. Те се грижат за почвата, пазят и пестят влагата при прецизните плитки обработки с Opti-till технология. Намаляването на интензивността на почвообработката освен икономия на време и гориво, освен съхранение на структурата и биологията на почвата, запазва

съдържанието на влага

в горния земен слой, подобрява възможностите за отводняване и стимулира свойствата за задържане на вода. 9-метровата Claydon навесна брана за слама след жътва минава след комбайна с цел оптимално да се пазят обработваемите площи от капризите на климата, особено от засушаването. Друга Claydon машина е широкият култиватор Terrastar за плитка и фина обработка. Може да се използва за изравняване на полета, подобряване на дренажа и др., като оставя структурата на почвата и водния ресурс ненарушени.

В друга публикация писахме, че миналата година най-търсени инвентари на фирма Раломекс бяха дисковите брани, разрохквачи и стърнищни култиватори, подходящи срещу продължаващото засушаване. Както отбелязва мениджърът на Раломекс, инж. Рашид Узунов, те са здрави, издръжливи и спомагат за опазването на влагата в почвата. В производство дружеството пусна нов сегмент прикачни машини - No Till сеялки, които са конструирани така, че да пазят влагозапасите и плодородието. Основната идея е: активно противодействие на засушаването.

Предназначени са за дисковане на стърнища или предсеитбена подготовка, обработка на угари, раздробяване на буци, както и за цялостна аерация на ливади и пасища. Всички те осигуряват разрохкване и

разрушаване на капилярността

в горния земен слой, подготовка на сеитбеното легло. Постигат добро утъпкване и уплътняване, важно за съхранение на влагата.

Днес агропазарът отговаря с нови решения на търсенето на инвентари, в които се залагат и употребяват съвременни технологии за подобряване проникването на влага и въздух в почвата. Същите задачи изпълнява и капковото напояване, при което модулните капкови системи атакуват сушата със своите маркучи и електронизирани устройства за управление на капкуването, като отмерват точните дози вода и подхранващи вещества.

В рязко променящите се климатични условия земеделските производители все повече оценяват принципа: „Всяка капка до своето растение“. Предимствата на капкуването са много. Отдавна вече е ясно, че то подобрява разпределението на водата и ефективността при използването й, прави минимални рисковете за културите - зелечукови, овощни, фуражни, лозя, картофи и др. Намалява изпарението, изтичането и прахосването на водата. Все повече капковите системи се превръщат в неотменна необходимост. Те са жизнено важни и за подобряване на качеството на селскостопанските продукти и за опазването на екосистемата. Нещо повече, те дават решения за повишена производителност от единица ресурс, отбелязват специалистите. Капковото напояване трансформира живота на милиони фермери по света, с него те управляват успешно рисковете и си гарантират по-високи добиви (качествени и количествени), като същевременно пестят вода, торове и енергия, добавят експертите.

В продължаващото засушаване земеделските култури искат интензивно напояване. Както съветват агрономите,

сега е времето стопаните да мислят

за идващите горещи дни, да се огледат и да планират инвестиране и инсталиране на капкови маркучи и помпи, там където още ги няма. Изборът е богат, но има доказали се фирми, като световноизвестната израелска NaanDanJain Irrigation, лидер в производството на иригационни системи за микро- и макро- напояване, конкретно капково. Получават се отлични резултати и ползватели от цяла България изразяват удовлетворение от работата им и от резултатите, постигани с тях. И казват, че по този начин се съкращава срокът на възвръщаемост на вложените средства. Правят се икономии на вода: без изпарение, без оттичане, без отпадъци. Така на практика се доказва, че капковото напояване, конкретно системите на NaanDanJain, са не само мощно средство срещу сушата, но и минимизират рисковете от загуби или разход на ценни водни резерви. Подходящи са за всякакви култури - зеленчуци, овошки, лозя, бобови, лехи с колове и др. Дружеството предлага широк спектър рентабилни и индивидуализирани хидротехнологични проекти. Произвежда комплекти както за конвенционално наземно, така и за подземно напояване, дори и в дълги редове на овощни градини, лозя, оранжерии, разсадници и т.н.

ДОПЪЛНЕНИЕ

В дългия списък на производители на системи за капково напояване се открояват и редица други фирми, между които са: NETAFIM, Израел, чиито капкови комплекси работят във всякакви култури, почва, терен, климат, като комбинират прецизно напояване с равномерно подхранване. Индийската Jain Irrigation Systems е най-голямата компания за микронапояване в света и произвежда пълна гама продукти с холистичен (цялостен) и интегриран подход. IRRIFRANCE доставя компютърно оптимизирано капково оборудване, което пази насажденията, направени през сухия сезон, без значение от размера на тръбата и вида на почвата. Подобна продукция предлагат и IRRITEC, Италия, и DripWorks, САЩ и др. Всички те дават разумни оферти за възможности и решения за персонализирани капкови системи, оборудвани с всички компоненти: тръби, фитинги, ленти, таймери и измервателни уреди. 

Работен орган на Hemos чистачката в действие
Работен орган на Hemos чистачката в действие
Hemos чисти затлачен канал - бързо и ефикасно
Hemos чисти затлачен канал - бързо и ефикасно
Сеялката Claydon hybrid T4 с плитка сеитба пази влагата в горния земен слой
Сеялката Claydon hybrid T4 с плитка сеитба пази влагата в горния земен слой
Claydon Terrastar също опазва структурата и влагата в почвата
Claydon Terrastar също опазва структурата и влагата в почвата
Израелската фирма NaanDanJain Irrigation е оборудвала млада овощна градина с капкова система
Израелската фирма NaanDanJain Irrigation е оборудвала млада овощна градина с капкова система
Работници пускат в експлоатация система за капково напояване на NETAFIM
Работници пускат в експлоатация система за капково напояване на NETAFIM
Капковите системи гарантират и икономия на вода, и качество на продукцията
Капковите системи гарантират и икономия на вода, и качество на продукцията