Земеделците искат бързи действия от правителството и Европа

„Няма пазар за българската пшеница от миналата година. Ожънахме и я прибрахме в складовете. През това време безпрепятствено върви вносът на зърно от Украйна по т.нар. зелени коридори. Протестирахме няколко пъти през м.г., изкарахме тракторите на пътищата, но и сега ситуацията е същата. Междувременно направихме есенната сеитба, за която са необходими средства, защото цените на гориво, препарати и т.н. не падат, платихме ренти на собствениците на земя... При производството на зърно спазваме европейските регламенти, които допълнително го оскъпяват”, казва Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Освобождаването от мита на зърнения внос от Украйна нанесе огромна щета не само на българското, но и на европейското зърнопроизводство”, добавя тя. Според нея, допълнителният проблем за България е, че коридорите не са коридори, а реално са крайна дестинация. „Складовете на производители и преработватели са пълни с продукция, което оказва натиск на пазара и няма търговия. Ние сме произвели пшеницата, за да я продадем и да осигурим следващото възпроизводство. Стоката стои, а земеделски производители теглят кредити, за да посрещнат насрещните си нужди. Освен това, пшеницата не може да издържи в складовете, разваля се”, заяви пред медии Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От бранша настояват Европейската комисия да предприме спешни мерки за овладяването на пренасищането на пазара и на ниските цени.”Решението е коридорите за износ да бъдат наистина такива, стоката, която влиза в страната да бъде пломбирана или да има платен депозит и тази продукция да отива действително до страни, които имат нужда. Очакваме предстоящата среща на Съвета на Европа на министрите на земеделието на 30 януари. Европейският съюз трябва да чуе какво се случва в източната частна Европа и Черноморския регион”, добави той.

„Проблемът с вноса на зърно от Украйна, който блокира складовете и търговията с пшеница и слънчоглед в България беше остро поставен пред министъра на земеделието Явор Гечев на среща с председатели на земеделски кооперации от Североизточна България, която се проведе миналия четвъртък в курорта „Златни пясъци”, каза след след срещата председателят на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа” Кирил Комитов.

”Министър Гечев директно каза, че страната се е превърнала в склад за украинско зърно. Каза още, че на този етап украинското зърно, което е у нас, не влиза на производството на хляб, олио и т.н. Но дали е така земеделските производители изразиха мнение, че не са убедени. Министър Гечев отново повтори пред нас, че украинското зърно не трябва да остава в страните, през които минават коридорите, подобна била позицията на Румъния, Чехия и други държави”, добави Комитов.