Според анализаторите на EastFruit украинските производители са успели да увеличат износа на замразени малини през 2022 г., като са надминали предишния рекорд! Това е особено удивително, като се имат предвид изключително трудните условия, дължащи се на руската война и окупация на някои територии на Украйна, недостига на работна ръка, много скъпата и трудна логистика, редовните руски терористични атаки срещу гражданската инфраструктура, по-специално срещу системите за производство и разпределение на енергия.

Според предварителните оценки в края на календарната година износът на замразени малини от Украйна е достигнал 40 000 тона, което представлява увеличение с 20% в сравнение с предишния рекорд, поставен през 2021 г. Това отразява бързо нарастващия капацитет за замразяване в Украйна, както и разширяващото се производство и качество на отглежданите малини.

Повече от 60% от всички замразени малини от Украйна бяха изнесени през 2022 г. за съседна Полша, която увеличи вноса на украинските плодове с 37% през годината.

Като цяло първите 11 най-големи вносители на украински малини през 2022 г. са страните от Европейския съюз (ЕС). Германия е на второ място, следвана от Литва, Чешката република, Нидерландия, Италия, Австрия, Белгия и Франция. Всички тези държави са внесли от Украйна по около 1000 тона или повече.

"Като се имат предвид проблемите с енергийната инфраструктура, която изпитва постоянни атаки от страна на Русия, подобен резултат е още една малка победа за Украйна и нейните земеделски производители. В крайна сметка при тези условия е много трудно да се замразяват малини и да се съхраняват", казва Андрий Ярмак, икономист от Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

"Разбира се, украинските производители изнесоха замразени малини тази година при първа възможност, за да намалят рисковете. Затова не е изненадващо, че те бяха принудени да намалят експортната цена на продуктите в сравнение с миналия сезон. Въпреки това равнището на цените, получени както от земеделските стопани, така и от преработвателите, напълно покрива разходите за отглеждане, преработка и съхранение на замразени горски плодове. Следователно това създаде добри възможности за по-нататъшно развитие на този сектор в бъдеще", казва експертът на ФАО.

Трябва да се отбележи също така, че сложната логистика не попречи на украинските износители да разширят географията на износа на малини. През 2022 г. големи пратки украински замразени малини бяха доставени в 24 световни държави, което е още един рекорд!