Системи от завеси, врати, вентилатори, филтри и контролери пазят животните във фермите от зарази и топлинен стрес

Една от основните задачи на животновъдите от всякакъв тип е да поддържат през цялата година перфектен климат във фермите си, което осигурява условия за успеха на борбата им срещу вирусни и бактериални заболявания - основна заплаха за отглежданите животни. Пораженията от тях водят до сериозни икономически загуби за засегнатия фермер. Проучвания доказват, че това може да се стопира като се предприемат превантивни мерки за гарантиране на здравословни жизнени условия за животните. Пътят за решаване на този проблем е в намаление до минимум на достъпа на всякакви зарази чрез замърсен въздух.

Практиката е доказала, че липсата на чист въздух означава:

- стрес, предизвикан от топлина, който намалява продуктивността;

- повишаване на влажността, която затруднява отделянето на телесна топлина;

- значително по-бързо разпространение на патогените;

- увеличение на праха, който атакува дихателната система;

- нарастване на количеството на вредни газове, като въглероден диоксид, амоний и метан.

През последните повече от 10 години във всички европейски животновъдни ферми на практика се приложиха почти революционни климатични системи, така че условията в тях бяха оптимизирани и отговарят на нуждите на всяко животно почти на 100%. Такъв положителен пример са комплексите за млечното говедовъдство, в голяма част от които са обособени специализирани завеси. Подобни устройства се поставят и в свинеферми, и в птицеферми и др.

Много от потребителите използват системите от завеси (щори) на немската фирма Arntjen. Помещенията, съдържащи големи обеми изискват въздухът да се

обменя 4-6 пъти на всеки час

От друга страна летните месеци налагат извличането на телесната топлина, произведена от животните. Следователно обмяната трябва да се повиши до 60-100 пъти на час. Това се постига само, ако страничните стени на фермата могат да се отварят и затварят. Отворът трябва да бъде избран така, че да е достатъчно широк, за да позволи на идващия вятър да обхване кравите през летните месеци и да изчисти въздуха. Така се предотвратява стреса, предизвикан от топлината. Като правило, едно шестредово помещение трябва да има тавани с височина между 3,40 и 5 м и отвор между 2,70 и 4 м.

Arntjen системата от завеси Curtain Dual/W/K 400 се състои от вал със средно навиване и мощно задвижване. При автоматична работа се отваря отгоре надолу, а при ръчно управление се отваря отдолу нагоре. Височината до 4 м и площта са постоянно регулируеми. Електрическите задвижвания, монтирани в крайната и средната позиция могат да се използват за захранване на други, по-големи системи. Завесите се управляват чрез автоматичен/ръчен контролер, сензор за температура, вятър и дъжд.

Освен завеси фирмата предлага и врати, представляващи комбинация от здрава, дълготрайна технология и ефективност. Те са идеално допълнение към системите от завеси и се използват за вентилация и аспирация. Това гарантира, че климатът в оборите ще бъде винаги на равнище.

Arntjen разполага с правилната система за врати за всяка специфична цел. Технологията, интегрирана в сгъваеми врати, е безопасна и удобна и може лесно да се управлява дистанционно. Те са доказали годността си за практическа употреба в продължение на много години. Ролетните врати и щори се предлагат в различни модели и могат да се оборудват и с дистанционно управление. Проектирани са да издържат на силен вятър, Arntjen Bar Roll-Door вратите могат да се намаляват по височина и ширина, според сградата, като задвижването е възможно и на ляво, и на дясно.

Оборудвани са:

- със здрави U-профили от двете страни;

- с мотор-редуктор с до 400V;

- с капак на горния лист (за външен монтаж) и бутон за отваряне/затваряне;

- със здрави и тежки врати с дистанционно управление, както и с як 140 см навиващ вал.

Изсмукването на отработения въздух е също толкова важно, колкото и подаването на свеж въздух, което става чрез вентилация, без добавяне на топлинен стрес. Обемът на въздуха, който може да бъде доставен е толкова голям, колкото обемът на вентилирания или изтегления въздух. Ефективна вентилационна система гарантира, че водните пари и по този начин микробите, амонякът, CO2 и други вредни газове се извличат непрекъснато от обора. Днес големите модерни вентилатори спомагат за поддържането на стабилен климат по ефективен начин. През лятото осигуряват прохлада в цялата зона на обора. Вентилаторите Arntjen FreshAirFan също помагат за изсушаване на въздуха и на пода във влажни атмосферни условия. През зимата топлият въздух, събран под тавана, може да бъде върнат обратно за отопление на помещението за животни. През лятото е нужно охлаждане, а и овлажняване при сух въздух, когато дневните температури се повишават над 20°С, което може да стане чрез свободно окачени

центробежни вентилатори

Обикновено те са с диаметър между 0,6 и 2 м и се задвижват директно или чрез V-ремък, като транспортират въздушна струя по дължината на тавана. Практиката е показала, че малък брой големи вентилатори с магнитен двигател и диаметър между 3 и 7 м е по-рентабилен от вентилаторите с по-малък размер. Въздушният поток е насочен надолу и излиза на всички страни. Генерираният хоризонтален вятър осигурява охлаждане на животните със скорост на въздуха от 1 до 2,5 м/сек. Големите вентилатори работят почти безшумно. Ако са извънгабаритни и са оборудвани с безстепенно управление, те могат да се използват и през зимата. Когато са настроени на ниска скорост, вентилаторите избутват топлината от животните обратно надолу, т.е. там, където тя е необходима през студения сезон.

Създаването на подходящ климат в животинските ферми се постига ефективно и икономично и с охлаждащите системи на фирмата Möller, чрез които става

охлаждане с овлажняване

под високо налягане. В случай на екстремни температури през лятото в боксовете за животни се използват максимални въздушни дебити, така че температурата на помещението да бъде намалена под температурата на подавания въздух. Въздушните системи са няколко типа: конвенционални, слот, струйна и назална вентилация, пропускателни канали, дифузни тавани и др. Въздухът се подава чрез таванни елементи: Arntjen DZE 1, DZE 2 и DZE 3A & 3B (с автоматични клапи), които представляват издръжливи пластмасови панели от твърда пяна, лесно сглобяеми, с ръчно плъзгане от долната страна. Експлоатацията им не е сложна, с ниски разходи за поддръжка. При тях се използва регулируем обемен поток, подходящ за стабилни помещения и отделения с всякаква дължина.

За правилното разпределение на подавания в обора въздух се използва и специален разпределител на въздух с вентилатор, който гарантира точната циркулация и аерация на помещението. Той е проектиран с цел оптимално и евтино снабдяване с чист въздух за животните. Особено подходящ е за обори със структурни ограничения.

Друга проста, но рентабилна форма на охлаждане и климатизация е изпръскване на въздуха с вода. Тя се изтласква през специални дюзи под високо налягане и се пулверизира много фино. В резултат на това водата се превръща в парообразно агрегатно състояние. Топлинната енергия, необходима за изпарението, се извлича от стабилния въздух. Този процес се нарича

адиабатно охлаждане

Когато става дума за управление на вентилационните системи често се употребяват контролери за климатичен контрол, производство на датската фирма SKOV. Те отговарят на специалните правила на ЕС за обезопасяване на ферми от всякакъв тип и подобряване на биосигурността. Датският производител предлага серия климатични контролери конкретно ориентирани към производство на птици, свине и други животни. Контролерите осигуряват ефективен и прецизен контрол на микроклимата в животновъдната сграда. Те са проектирани на модулен принцип, което означава, че могат лесно да се адаптират към индивидуалните нужди на производителя. Те се управляват с помощта на голям сензорен екран с логично структурирани менюта,

интуитивност и индивидуална настройка

на различни нива. Потребителският интерфейс на базовия климатичен контролер DOL 434 е удобен и има адаптивно управление, утвърждават техници от производствената база на фирмата.

Други начини за поддържане на порядъка в локалната среда и климата в оборите от всякакъв вид е филтрирането на въздуха, което със сигурност намалява риска от замърсяване. За животновъдите са известни няколко потенциални източници за разпространение на вируси във фермите - вентилационният въздух е един от тях. Вирусите в него се разпространяват предимно чрез насекоми или прахови частици, пренасяни по въздуха. Нужна е система с положително налягане, която предотвратява навлизането на нефилтриран вентилиран въздух в помещенията. Както сочат специалистите, заразите трябва да бъдат спрени с подходящи филтри, които намаляват риска от болести, предавани по въздуха. Обикновено се състоят от два филтъра: предварителен (G4/MERV 8) и основен (F9/MERV 15 или E10/MERV 16), изработени от фибростъкло. Филтърната стена издържа на налягане от 50 кг/м2. 

Рол врата Arntjen Bar Roll-Door
Рол врата Arntjen Bar Roll-Door
Вентилатор Arntjen FreshAirFan
Вентилатор Arntjen FreshAirFan
Система Moller за отвеждане на въздуха
Система Moller за отвеждане на въздуха
Схема на мьолерова инсталация
Схема на мьолерова инсталация
Контролер SKOV 434
Контролер SKOV 434
SKOV филтри
SKOV филтри