Често преди началото на нещо ново, хората се стремят да се отърват от „наследството“ на предходния сезон/година и да започнат „на чисто”. В земеделието процедурата по разчистване се извършва средно по няколко пъти в годината. Подготовката на почвата изисква премахване на отпадъчните материали, дървесина, растителност, слама и т.н., за да може площта да бъде готова за сезонните обработки. Трябва да бъдат отстранявани и дънери, големи и малки камъни, коренища и др.

Добрият старт на почистването осигурява подходящо състояние на нивите и точно изпълнение на различните агротехнически мероприятия. Затова фермерът трябва да се погрижи и да се снабди с нова и полезна за оптимални резултати разчистваща техника.

Приспособленията

за събиране или раздробяване

на камъни са необходими особено за земеделските земи в планински райони, където те изобилстват над и под повърхността на почвата. Неуспешната или занемарена от години борба с каменните отпадъци принуждава производителите да засяват определени видове култури, на които камъните не пречат, като картофи и други кореноплодни, но ги лишава от възможността да отглеждат и други културни растения. Оборудването за премахване на малки или големи каменни парчета не само се справя успешно с тях, но пести време и усилия, гарантира безопасното им отстраняване.

Американската компания TerraClear предлага мини комбайн за камъни TC 80, който може да работи по всяко време на годината, ако метеорологичните условия позволяват. Той се насочва към разхвърляните парчета, хваща ги и ги поставя в товарача, без да нарушава целостта на почвената повърхност. Скалосъбирачът може да бъде монтиран и към челни товарачи, стига да предоставят достатъчно видимост. Автоматичните функции, като технологията „избор с едно натискане”, позволява да се вземе едно избрано парче скала или камък само чрез натискане на бутон. Събирачът е с вградена, лесно закачаща се, затваряща се клетка и кофа, която побира до около 137 кг. Хидравличното рамо се управлява чрез джойстик система, а върху платформата могат да бъдат натрупани множество камъни, преди да се наложи разтоварването им. Максималният капацитет на събиране е 600 парчета за един час.

Seppi M, италиански производител, партниращ си с фирма Varex, предлага каменотрошачите MIDIPIERRE и MIDIPIERRE-WAY. Помощници в първите стъпки за разработване на селскостопанска земя и смилане на остатъчните материали, те разполагат с мощност от 78 до 146 к.с., работна ширина от 125 до 200 см, и въртящ момент на BOM-а от 540 об./мин. Може да натрошат камъни с диаметър до 20 см, в зависимост от вида им, може да оперират и под повърхността и има различни степени на смилане. Разполагат с фиксирано централно триточково окачване, въртящ се ротор с няколко вида високоустойчиви чукове, крила за събиране на материала под трошачката и възможност за хидравлично отваряне на задния капак.

В продуктовата гама на „Мадара Агро“ пък е включена машина, модел Collector, за събиране на камъни и други материали като тухли, плочки, пласмаса и т.н. от повърхността. Теглото й е 2,4 т, а работните параметри ширина/дължина/височина – 2/4,6/2 м. Мощността на теглещия трактор е от 70 до 150 к.с. Събирачът е оборудван с хидромоторно задвижване на ротора, 3 работни гребена с общо 16 зъба, решетъчно гребло с 15 износоустойчиви зъба и хидравлично управление на теглича и работната дълбочина. Роторът и тегличът разполагат с предпазно, механично транспортно заключване.За маркучите са предвидени предпазващи щитове на рамата, а роторните гребени са защитени от пружинно-демпферна нон-стоп система.

Друг силен „враг“ на почистването е изостаналият или разпилян на нивата дървесен материал. Но пред усилията на стопаните дори

най-упоритите пънове и стволове

отстъпват и могат да бъдат отстранени с помощта на пънотрошачи, а след това разчистващите съоръжения премахват всякакви клони, корени, остатъци и т.н. Шредерите, дробилките и мулчерите на известни, предимно италиански и португалски, марки като Seppi M, Zanon, Kverneland, Pezzolato, Greentec, Galucho и т.н., побеждават в борбата с нежеланата дървесина. След това събраният ресурс е годен за вторична употреба, като мулч или преработка за извличане на биомаса.

Базираната в Америка компания RSE Fabrication предлага комбайни за дървета, раздробител за дънери и трупи, камъносъбирачи и други разчистващи машини. Моделът за изкореняване на дървета Extreme Duty XTP Tree Puller е снабден с теглич и контейнер за пънове в скрит във вътрешността 9-сантиметров цилиндър, заедно със 75-сантиметров отвор. При необходимост от разчистване на земя, техниката на този бранд е подходящ избор, а при нужда теренът да бъде разчистван вертикално, а не хоризонтално, от клони и стволове има триони за рязане на дървесен материал.

Такава технология се предлага на пазара у нас от датската фирма GREENTEC. Моделът HXF&LRS е използван за поддържане на крайпътни банкети, горски пътеки, паркове, градини, както и за ограничаване на навлизането на дървесни видове в обработваеми площи. Освен за почистване тази машина се използва и за подрязване на овошки, храсти, клони, жив плет и т.н. Нейното

мултифункционално рамо

се окачва и монтира лесно към телескопичен или челен товарач и се задвижва с хидравличен мотор, а здравата му конструкция осигурява надеждност дори при по-големи височини на рязане. Собственото тегло на рамото е 200 кг, разполага с два хидравлични маркуча от по 1,5 м и може да бъде снабдено с хидравличен или електронен контрол на работния ъгъл на рязане. Настройката от транспортна в експлоатационна позиция става механично. Трионът може да бъде с работна ширина от 140 до 240 см, разполага с 4 броя назъбени циркулярни дискове и карбидни дискове с дълъг срок на експлоатация. Справя се отлично с клони с диаметър от 0,5 до 23 см, а необходимият дебит на помпата е 50-80 л/мин, до 150-180 бара.

Каменотрошач MIDIPIERRE на Seppi M
Каменотрошач MIDIPIERRE на Seppi M
Каменосъбирач Collector
Каменосъбирач Collector
Комбайн за дървета Extreme Duty XTP Tree Puller на RSE Fabrication
Комбайн за дървета Extreme Duty XTP Tree Puller на RSE Fabrication
Трион за подрязване на дървета Greentec HXF&LRS
Трион за подрязване на дървета Greentec HXF&LRS