Правилното хранене е важно за бързия им растеж от всички възрасти, за да се развиват правилно, да останат здрави и способни да се борят с болестите

Хранителната дажба на животните трябва да бъде балансирана и да съдържа необходимото количество витамини и минерали. Минералите включват както макроелементи, които са необходими в относително големи количества, така и микроелементи, които се изискват от животните в много по-малки количества.

Проучванията показват, че телетата с хранителен дефицит са много по-податливи на стресови фактори и инфекции. Витамините поддържат много важни метаболитни процеси в организма им. От какви видове хранителни вещества се нуждаят и в какви количества зависи от възрастта. Телетата получават повечето витамини от храната си, но може да се нуждаят и от добавки.

От какви витамини се нуждаят телетата

Витамините за растежа на телетата играят важна роля. Те осигуряват добро развитие, високо наддаване на тегло, здраве и имунитет. Богатата балансирана диета има положителен ефект върху последващите добиви на мляко, качеството на млякото и месото. Най-важни са витамините А, В, Е, D, С.

  • Ретинол (витамин А): Недостигът на витамин А води до влошаване на зрението, дисфункция на нервната система, понижен имунитет и влошаване на защитните функции срещу инфекции. Според изследования необходимостта е приблизително 75 000 IU на ден. Във фуражите ретинолът се намира в много малки количества, така че трябва да се допълва с витаминни добавки. Може да ги давате с храна или с инжекции. Количеството на елемента в тялото на телето също се влияе от нивото на нитритен азот в храната или водата, тъй като под действието му има преждевременно разграждане на витамин А и каротин. Тъй като ретинолът се натрупва в черния дроб, симптомите на дефицит се появяват едва след 3 месеца.
  • Витамин Е (токоферол): Подпомага развитието на мускулите, необходим е за доброто съсирване на кръвта. Новородените телета получават вит. Е от майчиното мляко. Под формата на добавки се препоръчва да се дава заедно със селен. Тъй като поради наличието на селен, токоферолът се консумира по-малко, веществата също подобряват антиоксидантните свойства едно на друго. Тази комбинация се използва за профилактика на заболявания, за подобряване на метаболизма, устойчивост на неблагоприятни фактори.

Витамин Е е силен имуномодулатор: С неговия дефицит при телета се развиват дистрофични процеси в тестисите, мускулна дистрофия - особено в задната бедрена част, се появява куцота, скованост на движенията. Намаляването на нивото на токоферол се влияе от увеличаване на диетата на гранясало зърно, силаж или зърно с консерванти, фуражи с нитрати, фуражи с високо съдържание на ненаситени мастни киселини.

  • Витамин D: Тялото на кравата може да образува витамин D самостоятелно, но това изисква слънчева светлина, която може да се получи в достатъчни количества по време на летните разходки. Разходката за 1,5 часа на ден позволява да се поддържа необходимото ниво на витамин D. Дневната нужда е 1000 - 1500 IU на 100 кг тегло.

Но през зимата слънчевите бани няма да работят, така че е необходимо да се поддържат нормални нива на витамина с помощта на добавки. Недостигът води до нарушаване на минералния метаболизъм, намаляване на нивото на фосфор и калций в костите, което ги прави по-крехки. Недостигът е особено опасен за телетата. Те развиват рахит - костите се удебеляват, краката и гърдите се оформят неправилно, появява се слабост, апетитът и имунитетът намаляват. В допълнение, дефицитът допринася за развитието на остеопороза, стомашно-чревни заболявания.

  • Витамин В: Витамините от група В също са много важни за бързия растеж и развитие на телето. Един от най-важните е B1 (тиамин). Произвежда се в търбуха, но при определени условия количеството му може да намалее. Дефицитът на тиамин често се наблюдава при тези телета, които са отбити през първите месеци. Ако дефицитът на тиамин е много тежък, тогава телето може да развие церебрален оток и клетките започват да умират. Малък дефицит се проявява с леки симптоми - намаляване на апетита или пълен отказ от хранене, след което симптомите стават по-тревожни - младото теле се олюлява при ходене, трепери и се развива слепота. В крайна сметка това може да доведе до конвулсии и последваща смърт на животното. За да се предотврати недостигът на витамин В, е необходимо да се хранят добре телетата - диетата трябва да съдържа много фибри и въглехидрати. Може да инжектирате с тиамин интрамускулно или да закупите специални хранителни добавки с тиамин.
  • Витамин C: Аскорбиновата киселина е мощен антиоксидант и играе важна роля в метаболитните процеси на животните. Регулира кръвосъсирването, има противовъзпалително, антиалергично действие, нормализира капилярната пропускливост. При телета с достатъчно ниво на аскорбинова киселина имунитетът е по-висок, тялото усвоява по-добре калций, желязо и други полезни елементи. Развитието на дефицит на аскорбинова киселина се насърчава от монотонна диета с голямо количество протеини и въглехидрати. При телетата хиповитаминозата протича в латентна форма, проявяваща се само с умора, анемия и повишена сърдечна честота. При новородени телета с дефицит на аскорбинова киселина се наблюдава кървене на венците. Освен това върху лигавицата на венците на долната челюст се появява тъмно лилава граница. За профилактика в диетата се въвеждат храни с високо съдържание на аскорбинова киселина - витаминно-билково брашно, зелена трева, кореноплодни растения.

Не забравяйте и минералите

Микро- и макроелементите нямат хранителна стойност, но въпреки това влиянието им върху растящия организъм е много голямо. Минералите са от съществено значение за нормалния метаболизъм. Те участват в процесите на храносмилане, образуването на мускулна и костна тъкан, в работата на сърдечно-съдовата, отделителната и други системи на тялото, метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Необходимостта от такива елементи трябва да се задоволи ежедневно.

  • Калций: Дефицитът на елемента възниква, когато говедата се хранят предимно със сушени треви и слама от зърнени култури, както и при угояване с концентрирани фуражи с малко допълнително хранене с небобови груби фуражи. Поради липса на калций или нарушение на калциевия метаболизъм, телетата могат да развият рахит. Има и отслабване на мускулния тонус. Калциевите добавки в този случай ще помогнат за увеличаване на теглото на бика за угояване, ще повишат ефективността на диетата и ще подобрят здравината на костите.
  • Фосфор: Помага за повишаване на устойчивостта на организма към различни заболявания и подобрява устойчивостта на животните към стрес, например към топлина, студ, висока влажност. Фосфорът също е отговорен за храносмилането и усвояването на храната. Ясен симптом на дефицит на фосфор е нарушение на походката, животното не може да се издигне, залита.
  • Желязо: Влиза в състава на хемоглобина, участва в образуването на ензими в черния дроб и далака. При тежка анемия при телета се наблюдава намаляване на апетита, имунитетът намалява, животните наддават лошо на тегло, стават апатични, лигавиците им бледнеят.
  • Мед: Минералът е от съществено значение за нормалния растеж и развитие на скелета на телетата. Елементът активира много ензими, участва в метаболизма на въглехидратите, подпомага работата на сърцето, необходим е за нормалната пигментация, формирането на нервната система, репродуктивните органи. Дефицитът на мед прави костите крехки, води до обезцветяване на козината и може да причини рахит. Също така, при липса на мед, реакцията на тялото на животното към ваксинациите е намалена и отговорът към лекарствата също е намален. Телетата имат честа диария.
  • Йод: Недостигът води до появата на гуша, хипертрофия на щитовидната жлеза, до развитие на стомашно-чревни, респираторни и други заболявания. Развитието на новородените е по-бавно, те изостават от нормата за възрастта, отличават се с крехкост, бедна вълнена покривка.
  • Магнезий: При рязко намаляване на магнезия в кръвта възниква хипомагнезиемия, която се проявява под формата на конвулсии. При телетата може да се появи при дългосрочно отглеждане с едно мляко, дефицит на въглехидрати, сол, хранене с една и съща диета. Липсата на витамини и минерали в храната на младите животни се отразява неблагоприятно на развитието и здравето им. Телетата с дефицит на хранителни вещества са по-податливи на различни заболявания и наддават по-малко. В бъдеще това може да причини нисък добив на мляко при възрастни крави, дори безплодие.

Правила за въвеждане на витамини

и минерали в диетата

През лятото, когато животните пасат на пасища и ядат много зелен фураж, нивото на витамини А и Е е сравнително високо, но през зимата съдържанието им в храната и тялото на животното може да намалее. Ето защо с настъпването на есенно-зимния период те трябва да бъдат включени допълнително. Що се отнася до останалите елементи, през зимата нуждата от тях също се увеличава. Дозировката на хранителните вещества във фуража зависи от възрастта и теглото на телетата. Добавките се въвеждат в основния фураж, като се следват инструкциите на производителя, за да не се дава твърде голяма доза.

Препоръчително е добавките да се дават по време на сутрешното хранене, когато телетата се хранят по-активно и хранителните вещества се усвояват по-бързо. 
Снимки: Андрей Белоконски
Препоръчително е добавките да се дават по време на сутрешното хранене, когато телетата се хранят по-активно и хранителните вещества се усвояват по-бързо. Снимки: Андрей Белоконски