Новопостроеният научен комплекс на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив бе обявен за “Сграда на годината” в категория “Социална инфраструктура - наука, култура и образование”. Наградата бе връчена на доц. д-р Васил Колев, Мениджър Проекти в ЦРСББ, по време на официална церемония в София.

Проектът ПлантаСИСТ е финансиран от Европейската комисия по програма “Хоризонт 2020” в размер на 30 млн. лв, а новопостроената сграда в Пловдив е изградена със съфинансиране в същия размер от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Научният кампус се намира в ж.к. Тракия върху терен с площ от 23 477 кв.м., предоставен безвъзмездно от Община Пловдив. Пълната разгърната застроена площ на сградата е 10 032,93 кв.м.

Идеята за създаване на Центъра и инициативата за създаване на консорциума зад проект ПлантаСИСТ e на координатора на проекта и директор на ЦРСББ – проф. д-р Цанко Гечев. През 2014 г. две утвърдени научни организации от Германия (Институт по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” и Университет Потсдам), заедно с три български научни организации (Институт по молекулярна биология и биотехнологии, Институт по зеленчукови култури “Mарица” и Институт по микробиология “Стефан Ангелов” към БАН) се обединяват в консорциум за създаване на Център за върхови постижения в растителните науки в Пловдив.

“Тази награда е признание не само за усилията на екипа ни, но и за българската наука като цяло. България вече разполага с Център за върхови постижения в областта на растителната наука, който е без еквивалент за региона и е равностоен на утвърдените научни центрове за върхови постижения в световен мащаб. Страната ни вече е на картата на световната наука на най-високо ниво и тепърва ще се утвърждава като притегателен център за висококвалифицирани учени от България и от цял свят, които ще реализират своите научни открития в родината ни”, заявява проф. д-р Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ.

Сградата разполага с 6 изследователски лаборатории и 8 климатични помещения, оборудвани с технологии от най-ново поколение, както и с две оранжерии с обща площ от 4 000 кв.м. Всяка оранжерия се състои от 12 секции с индивидуална климатизация.

Административният корпус на сградата включва офиси, амфитеатрална конферентна зала с 300 места и 4 учебни зали с по 80 места.

В Центъра функционират научни отдели по Молекулярна физиология на стреса, Селекция и зеленчукови култури, Растителна клетъчна биотехнология, Растителна метаболомика, Биоинформатика и Технологичен трансфер и управление на интелектуалната собственост.

За краткия период от своето основаване до сега ЦРСББ е вече утвърден като водещ институт по растителни науки, с висока научна продуктивност и международна видимост. Понастоящем Центърът е търсен партньор от български и международни организации за извършване на проектна дейност и услуги в областта на растителните биотехнологии, биоинформатиката и метаболомиката.