Най-важният момент след създаването на проектния чертеж е изборът на материала за дърварника. Ако купувате готова конструкция, не забравяйте да се уверите, че е изработена от висококачествени, безопасни елементи. Нека обсъдим от какво можете да направите дом за вашите дърва.

Дърво

Дъските и прътите са отличен екологичен материал за строителни конструкции. Въпреки това, преди да се създаде структура, е необходимо дървото да се третира с противогъбични и огнеупорни импрегнации. Ако искате гланц, лакирайте плоскостите. И не забравяйте периодично да актуализирате декоративния предпазващ слой.

Дървената барака за дървата за огрев е органично допълнение към дизайна на обекта в стила на природната градина. Можете да създадете структура в същия стил като беседка, зона за барбекю, веранда.
Ако има място за експерименти, въведете необичайни дизайнерски елементи. Например, издълбани шарки върху дъските.

СЪВЕТ!

Можете да боядисате дървената стойка за дърва за огрев в необичаен цвят. Тогава дизайнът веднага ще се превърне от функционален в оригинален и стилен.

Камък

Навесът за дървата за огрев е преди всичко склад за трупи, така че не използвайте твърде масивни скални фрагменти за строителството. Но средните камъни са доста подходящи за създаване на солидна и надеждна структура.

Покривът може да бъде направен от дърво или метален лист. Основното е, опорите да са еднакви, в противен случай настилката ще е неравна.

Тухла

Дърварникът може да бъде направен от твърди или фигурни тухли. Такива сгради ще се впишат идеално в дизайна в стил лофт. Както традиционните сиви и теракотени, така и цветните тухли ще изглеждат еднакво впечатляващи.

Можете също да експериментирате с оформлението. Например, поставете елементите не в равномерни редове, а под формата на рибена кост.

Метал

Металът е достоен вариант за създаване на основата на сградите. А кованите стени на дърварника изглеждат луксозни. Те ще бъдат ефектно допълнение към солиден дом в бохемски стил. Ще са и в перфектна хармония с ковани дизайнерски мебели.
Не трябва да използвате твърди метални листове, за стените на дърварника. В противен случай в сградата ще бъде твърде горещо, и това не е добре за състоянието на дървата за огрев. Но металните листове са перфектни като покрив.

Поликарбонат

Поликарбонатът е отличен материал за изграждане на навес за дърва за огрев. Такива конструкции перфектно предпазват трупите от дъжд.

Със своята лекота и привидна крехкост, поликарбонатът се счита за доста издръжлив материал. Поради това е подходящ за създаване на покрив за дървата. Понякога стените на конструкцията също са изградени от него.

Въпреки това, обект, изработен от полупрозрачен материал, не винаги се вписва в дизайна на градината - например, ако тя е в класически стил. Но съвременните тенденции предполагат и такива необичайни решения.

Импровизирайте с палети

Първата стъпка в създаването на дърварника е изборът на правилните палети. Пластмасовите не са много надеждни, така че е по-добре да се даде предпочитание на дървените.

Помислете за теглото и размерите на палета. Средното тегло на един елемент е 15 кг. Размерите - 120х100х12 см или 120х80х12 см са в зависимост от произхода. Вторият вариант е европейският.

В допълнение към палетите, ще ви трябват дъски и бетонен разтвор. Те са необходими, ако планирате да изградите трайна конструкция с основа и кофраж.
СЪВЕТ! Изберете палети без дефекти. Дори малка пукнатина в материала ще постави под въпрос надеждността на дърварника.

Алгоритъм на работата

  • Подгответе платформа за дървосекача: почистете от камъни, стари листа, отломки, изравнете повърхността.
  • Направете кофраж, напълнете мястото с развалини и пясък. Напълнете основата с бетонов разтвор.
  • Ако няма да правите основа, просто поставете дъски на площадката и върху тях няколко палета в хоризонтално положение. Този дизайн ще играе ролята на под. Когато подреждате палетите, оставете празнини между тях, така че по-късно да е по-лесно да закрепите палетите за вертикална стена.
  • Поставете стените на конструкцията от вертикални палети. Фиксирайте елементите един към друг с анкери или винтове.
  • Ако навесът за дърва ще бъде прикрепен към къщата, внимателно прикрепете задната част на конструкцията към външната стена на дома.
  • Не забравяйте за изолацията - поставете тънък метален лист между повърхностите. Той ще се превърне в бариера за насекоми, които често живеят в дървените трупи.
  • Фиксирайте здрави дъски отстрани и отзад на стелажа за дървата за огрев. Те са необходими за фиксиране на покрива.
  • Поставете покрива от дъските. За да направите това, фиксирайте решетките в посока от задната стена към предната част на навеса под ъгъл от 30 градуса. Дъските трябва да излизат най-малко 30 см от тялото на конструкцията.

СЪВЕТ! Покривът може да бъде направен и от палети. Дизайнът обаче ще се окаже доста тежък, така че тази опция е подходяща за прикрепени конструкции.