Кактус или не,

коледничето осигурява прелесни

и наситени багри

в период, когато малко цветя радват окото. То често се бърка с два други кактуса. Единият цъфти около Великден, а другият около Деня на благодарността.
Приликите и разликите между трите вида цъфтящи кактуси са много, но най- показателен е периодът на цъфтеж и празниците, с които се свързва. Коледничето се отглежда сравнително лесно. Противно на очакванията този кактус обича вода, особено по време на цъфтежа. Поливайте, когато почвената повърхност засъхне и не позволявайте да се задържа вода в подложката на саксията.

Растението трябва да се подхранва

и през зимните месеци

Разбира се дажбата през топлата част от годината трябва да е по-интензивна.

Отредете светло място на цветето, както и умерена температура. Много топлина или много вода провокират опадане на цветове и пъпки. След прецъфтяване продължете да се грижите за коледничето по същия начин.

През лятото му намерете място с шарена сянка в градината. През юни и юли се извършва резитба. Връхните сегменти се отстраняват, което провокира разклоняване и по- пищен цъфтеж.

Сегментите се

вкореняват лесно направо

в торфена смес за около 2-3 седмици

Период на засушаване, тоест стресова ситуация, стимулира цветето да образува цветове. Оформят ли се пъпките започнете да поливате, както обикновено.