Божидар Кънев от гр. Добрич попита: Мога ли сега да засадя малини и на какви разстояния?

Вероятно има и други наши читатели, които не са успели есента да свършат всичко, затова публикуваме отговора, който дадахме на читателя от Добрич.

Засаждането на малини се извършва основно през есента, но повечето любители правят това през пролетта, преди започване на вегетацията. И в двата случая прихващането на ягодоплодните храсти е успешно, като при пролетното засаждане са необходими малко повече грижи.

ПРЕДИ ЗАСАЖДАНЕ МЯСТОТО СЕ ОБРАБОТВА И НАТОРЯВА

За малинови насаждения в малката градина, почвата трябва да е обработена още есента с права лопата. Благодарение на зимната влага и ниски температури тя подобрява структурата си и придобива рохкава консистенция. Ако есента не сте наторили с оборски и изкуствени торове, може да го направите сега, преди да прекопаете почвата. За 100 кв. м са необходими около 300-400 кг оборски тор и 3-3,5 кг комбиниран изкуствен тор, съдържащ азот, фосфор и калий.

Преди самото засаждане е необходима една по-плитка обработка с мотика, с която се премахват поникващите плевели, след което участъка се подравнява с градинско гребло.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНО Е ЕДНОРЕДОВОТО ЗАСАЖДАНЕ

В любителската практика най-разпространено е едноредовото засаждане на малини край оградите. Трябва да знаете, че най-подходящ е участък, който е от северната страна на мястото, дори зад постройки, защото малината не понася големите жеги. При едноредово засаждане, разстоянията между отделните растения са 50-70 см. В случай, че имате възможност да засадите два реда, разстоянието между тях трябва да бъде 1,5-1,8 метра.