Наша читателка ни помоли да обясним начин за идеално измиване на голяма дамаджана, която притежава и в която е съхранявала по традиция години наред виното за семейството.

Тя казва, че не обичат пластмасата и предпочитат стъклените съдове.

В отговор може да кажем, че за да се отстранят вътрешни твърди отлагания по съда, първо може да бъде използвана специална

метална четка за дамаджани

На пазарите има някои майстори, които произведат и предлагат подобни четки, които са направени специално за целта.

Има такива, ръчно изработени за 5 и 10-литрови дамаджани, които някои домашни майстори-винари са си купили. При тях теловете и влакната са увити спираловидно и вършат добра работа като чистят отлично.

Има четки и за 10 до 60-литрови дамаджани, изработени от неръждаема стомана, чиято дължина и здравина е подходяща за целта.

На следващо място, това, което можем да посъветваме е да се ползва и една стара ефикасна домашна рецепта, която също е от домашен майстор на виното и е изпитана.

При нея трябва да се приготви специален разтвор.

За целта се смесват препарат за измиване на съдове - веро и гореща вода. Накъсват се парчета вестник и се напълва дамаджаната до половината или две-трети от обема.

Разтворът се оставя известно време да поседи в съда и след това започва да се разклаща много енергично като съдът се държи от двете страни – откъм дъното и откъм гърлото.

Тази смес има свойството да измива прекрасно не само стъклени, но и пластмасови бутилки и туби.

Можете да използвате и

друга рецепта,

която много добре се справя с винения камък, който обикновено се отлага най-много по дъното на дамаджаната с дълготрайното й използване. При този начин се налива топла вода, която да заема една трета от съда и се прибавя сода, която се ползва в готварството – пакетчетата сода могат да бъдат 5-6 в зависимост от обема на съда. Оставя се разтворът да поседи в дамаджаната, а след това дъното й много хубо се обтрива с дървена пръчка или летва, на чийто край здраво е увит бинт.

Един

трети много хитър начин,

който ние лично използвахме е роден от изобретателността на домакините. И той има уникален ефект – прави се разтвор от таблетките, които се продават в хуманните аптеки и масово се използват за измиване на зъбни протези.

Разтворът се налива в дамаджаната и се оставя толкова време, колкото държите и протезите, за да светнат. Опитайте – ефектът е уникален. Между другото някои домакини използват този начин и за измиване на захабени тоалетни чинии, където го изливат и оставят за цяла нощ. Споделят, че няма по-добър изход от този, който е едно ново откритие.

Четвъртият начин,

който ви предлагаме е за домакините и техния хладилник, а не за стъклените съдове, но смятаме, че си струва да го споделим с вас.

Понякога в хладилника се появява неприятна миризма, поради която след това храната започва да излъчва също някакъв странен аромат. Много неща съм изпитвала срещу този проблем, казва ни една читателка, но последният, който научила с вестник се оказал най-ефикасния. Използва се само мокър вестник, той работи най-добре. „Намокряме вестника, намачкваме го и го поставяме в хладилника“, казва тя. Резултатът е, че след един ден ароматът започва постепенно да изчезва - за ден и половина мокрият вестник поема неприятната миризма и в хладилника става осезаемо свежо.

Изпробвайте нашите рецепти за измиване, ще бъдете много доволни