Георги Милев е агробизнесмен на 2022 г. Отличието му бе връчено на церемония в НДК днес от министъра на земеделието Явор Гечев.

„В земеделието има надежда, защото всяка сутрин земеделецът се събужда с мисълта, че денят ще е по-хубав от вчерашния“, каза при получаването на наградата Милев.

Бизнесът на Георги Милев е в 4 агроподсектора – зърно – 10 хил дка, картофи – 500 дка, животновъдство - стадо с 300 овце и обработка на зеленчуци.

Той е най-големият арендатор в региона на Перник и Радомир. А най-добрата реколта от пшеница, която някога се е случвала в стопанството му, е от тази година.

В преработвателното му предприятие „Елея“ за обработка на зеленчуци работят 70 души.

Милев има и други бизнеси извън земеделието и храните. Председател е на пернишката структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

За поредна година редакцията на водещия седмичник за земеделие и агробизнес - "Български фермер", отличи на специална церемония успели през годината личности и компании в категориите:

  • Млад агробизнесмен,
  • Биопроизводител,
  • Зелена инвестиция
  • Пробив на пазара
  • Иновативен продукт
  • Принос за иновациите в земеделието

Връчването на приза и отличията бе след срещата на представители на агробизнеса с министъра на земеделието Явор Гечев, изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов и с евродепутата Атидже Алиева-Вели.

„За мен е удоволствие да съм тук поради няколко причини. Различно е за министър да говори с журналист който не е в сектора, и с такъв, който е.

Когато говориш с правилна медия, тя знае как да отсее информацията, да разбере кое е важното. Няма нито един несъвършен план, но Стратегическият план трябва да е приложим, нормален, след него да сбъдват неща. Той е като медийната ви група – инструмент. Стратегическият план е около 7000, а не 1500 страници. Няма земеделец, който да разбира от толкова неща. Затова е важно медиите, които са специализирани, да работят заедно с Министерството на земеделието. Аз се надявам, че Стратегическия план има потенциал, но вече това зависи от всички нас", заяви министър Явор Гечев.

"Пожелавам успех. Постарали сме се фермерите по-скоро да могат да използват плана. Но какво всъщност е Стратегическия план? Той е всичко, което държавата ще прилага през следващите няколко години. Всичко, което ще прилагаме като европейски инструменти, той се цели да достигне европейските политики, но трябва да има и български такива, с които няма да си печат.

Надявам се всички ние да работим заедно. Благодаря ви", заяви в заключение Гечев. 

"В Европейския парламент работата по приемането на документа Обща селскостопанска политика никак не беше лесно, трябваше да се стигне до компромис , който да отговаря на нуждите и условията на всички държави", каза пред гостите евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

„Повече от две години продължиха преговорите и през цялото време за мен беше важно тази политика да отговаря на нуждите на българските земеделци. Направихме изключително много в това отношение с колегите евродепутати от България и се надявам през 2027 г. да отчетем успешна Обща селскостопанска политика“, каза евродепутатката.

Тя сподели, че в продължение на 12 години е работила в ДФ „Земеделие“ по прилагането на европейското законодателство и опитът, който е натрупала, й дава възможност сега да прави тази политика на европейско ниво.

Георги Тахов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ съобщи пред земеделските производители и представителите на агробизнеса, че преди час  е приключил УС на Държавен фонд „Земеделие“ и е приет окончателно индикативният график, а сумата ще бъде платена в пълен размер – над 2 млрд. лева. "Числата са големи, мога да говоря само като експерт. Земеделието е най-жизнеспособното в държавата ни и, ако няма технологии и иновации, трудно могат да се изпълнят целите, каза Тахов.

"Представени сме пред доста предизвикателства, повишени цени, демографска криза, климатични промени. Населението на света ще нарасне с повече от 40%, което ще увеличи значително обема на продукцията, но тя трябва да се произвежда с по-малко разходи и повече добавена стойност. Но без внедряването на иновации, като опазването на околната среда, това е немислимо. ДФЗ подкрепя иновациите, пожелавам ви здраве и преодоляване на предизвикателствата", заяви в заключение изпълнителният директор на ДФ "Земеделие". 

Отличието в категорията "Иновативен продукт" получи Радослав Михайлов, изпълнителен директор на „Екофол“. Става дума за „Дурасол“ – инхибиран карбамид с двойна защита от загуби. Той едновременно защитава от загуби от двата процеса – уреаза и нитрификация, и е световна иновация с голямо бъдеще.

Наградата в категорията „Биопродукт“ получи стопанството „Моравско село“ на Здравка Смилянова. Тя й бе връчена от издателя на „Български фермер“ и „24 часа“ Венелина Гочева.

Приемаме тази награда и като награда за цялото биопроизводство у нас, каза Смилянова. Тя призова земеделското министерство и фонд „Земеделие“ да подкрепят този вид производство.

Стопанството на агроном Здравка Смилянова е едно от първите биосертифицирани у нас. Започнали на 30 дка преди 18 г. днес отглеждат богата гама от плодове и зеленчуци на 180 дка комасирани площи по поречието на р. Струма. От всяка култура изкарват по реколта и половина на година с добиви не по-различни от конвенционално отглежданите. Но не с голямото стопанство и производство, а по това колко са различни биопроизводителката измерва успеха на „Моравско село“. Под това име е любима на българските потребители марка за биопродукти, както и първия биохотел у нас, образец за постижение на целите „От фермата до трапезата“, кръгова икономика и „нулев отпечатък“.

Отличието за зелена инвестиция с кауза получи платформата "Истински мед" с инициативата "Осинови кошер", която подпомага български пчелари. Основателят й Сергей Иванов, благодари за признаниет Обясни, че зад платформата стои цял екип, отдаден на каузата за опазване на пчелите и подпомагане на производителите на истински мед. При връчването на наградата изпълнителният директор на фонд "Земеделие" обясни, че е проверил в системата на фонда и е разбрал, че отличените не са бенефициенти по програмите. Затова ги покани в бъдеще да се възползват.

Наградата за принос за иновациите в земеделието получи Светлана Боянова. Тя й бе връчена от евродепутата Атидже Алиева- Вели.

„За мен иновацията е смелост, тя е нещо, което минава като хоризонтална политика през целия европейски селскостопански сектор“, каза при връчването на наградата Алиева. Тя добави в новия програмен период са отделени 11 млн. евро за цифровизация в земеделието и очевидно за Светлана Боянова и хора като нея ще има доста работа.
Боянова обясни, че винаги е следвала правилото да не решава проблемите по начина, по който са работили хората, които са създали тези проблеми.

Светлана Боянова е двигател за основаването на първия български цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ. От юни 2022 г. е и ръководител на одобрения от ЕК Европейски цифров иновационен хъб с фокус земеделие AgroDigiRise, който надгражда АгроХъб.БГ.“

Боянова е един от водещите експерти в България по темата Обща селскостопанска политика. Ръководи Института за агростратегии и иновации, който е единствената българска организация, част от европейски консорциум „Support Facility for Innovation and Knowledge exchange including EIP-AGRI”, който действа като посредник в рамките на мрежата ЕПИ-АГРИ (Европейско партньорство за иновации за селскостопанска продуктивност и устойчивост).

Понастоящем Боянова е национално контактно лице по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, клъстер 6 „Храни, биоикономика, природни ресурси, селско стопанство и околна среда“.

Отличието в категорията "Млад агробизнесмен" получи Калоян Гичев - софтуерен специалист с ново мислене, стремеж към прецизност и ефективност. Той изгражда биолешникова градина перфектно. Но първите фиданки, засадени на 300 дка площ, изобщо не отговорили на очаквания сорт. Затова Гичев изкоренява всичко и прави насаждението наново, но вече с гарантирано добър сорт, директно от институт в Перуджа, Италия. И сега Гичев контактува с италиански и български експерти, чете, за да знае как да отговори на търсенето на международните пазари, да спази най-добрите земеделски практики, да намира решения за различни задачи.

Отличието му бе връчено от Боян Стефов, изпълнителен директор и ръководител на направление „Корпоративно банкиране“ в Банка ДСК.

"Чест за мен е да връча тази награда, защото е важно да има такива хора, които въвеждат иновации. Много модерни в момента са новите методи на работа и именно те водят и до по-добри резултати. Много се радвам, наистина", каза в заключение Стефов. 

"Благодаря ви от целия екип. Ние сме няколко души, пожелавам на всеки да използва най-добрите си качества независимо в кое направление на земеделието е. Земеделецът става всяка сутрин с надежда. Благодаря ви", заяви отличеният с наградата за млад агробизнесмен Калоян.