Асоциацията на месопреработвателите в България организира поредица от събития и инициативи в рамките на „Дни на българското месо“

Някои от модерните напоследък хранителни режими заменят животинските протеини с растителни протеини от свръхпреработени изкуствени храни. Какво стои зад тази хранителна революция – дали потребност от промяна в храненето в полза на здравето или чисто икономически интереси?

Факт е, че с консумацията на изкуствени храни, като вегетариански бургери и вегетариански колбаси, отказваме на тялото си вещества, от които се нуждае, защото месото и животинските продукти съдържат бионалични хранителни вещества, които липсват в
растенията. Затова е добре, че независимо от тази мода, консумацията на месо в света се запазва висока и продължава да расте. Индустриализираните западни нации консумират средно по 100 кг месо на човек годишно, а производството му се очаква да се увеличи с 14% до 2030 г., сочат данните на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO).

Затова още по-остро стои въпросът кои от продуктите по рафтовете в магазините са качествени и можем
без колебание да сложим на трапезата. 

Отговорите ще има на международното специализирано изложение Месомания 2022 от 5-и до 8-и октомври в Интер Експо Център. 29-ото издание на форума ще представи найдобрите продукти на родните производители и преработватели на месо. Организатор е
Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

На площ над 1600 кв. м. в зали 1 и 2 на изложбения център посетителите ще открият вкусни традиционни и нови продукти, продукти по иновативни рецепти и технологии на производство, както и защитени в
Европейския съюз месни продукти и деликатеси.

„Технологиите за преработка на месо ни позволяват да осигурим изобилие от месни продукти и да запазим достъпни цени“, каза председателят на АМБ Атанас Урджанов. По думите му съвременните иновации са донесли повече автоматизация и богати възможности за
преработка, при съхраняване качествата на хубавото българско месо.

„На щандовете на нашите
изложители ще видите продукти, произведени от крехко и сочно българско месо и това ще проличи както във вкуса, така и в текстурата и във вида им. Истината е, че всеки, посетил изложението, ще намери тук месни продукти, които наистина ще хареса и ще изпита неустоимо
желание да опита и да занесе у дома“, каза още Атанас Урджанов.
Изложението тази година впечатлява и с разнообразието от участници – големи, малки и средни фирми за преработка на месо, машини за производството, етикетиращи машини, опаковки, добавки, както и консултантски компании, софтуери, специализирани автомобили и др. Цялото портфолио от продукти и услуги за сектора е събрано на едно място.

Очаква се новостите при храните, технологиите и машините да привлекат много и разнородни
посетители – търговци, дистрибутори, вносители, производители и хиляди потребители от всички възрасти.

Благодарение на подкрепата от Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“, те ще имат възможност да опитат от продуктите на: „АКТУАЛ“ ООД - Силистра, „ВЛАНЕЛ“ ООД - Перник, „ЕСКЕЙП-ГРУП“ - Търговище, „ЕКО МЕС“ ЕООД - Величково, „ЛАЛОВ И ВАЧЕВ“ ЕООД - Враца, „МАЛЕВЕНТУМ МАРОН“ ЕООД - София, „МЕСОМАНИЯ ТРЕЙД“ ЕООД, ПИКАНТ ТРЕЙД
ООД - Варна, „САМИ М“ ЕООД - Перник, „СВИНЕКОМПЛЕКС ГОЛЯМО ВРАНОВО ИНВЕСТ“ АД -
Голямо Враново, „УНИТЕМП“ ЕООД – Войводиново.

Едва ли има човек (изключваме вегетарианците), който да устои на изкушението на примамливия аромат, разнасящ се от скара. За първи път тази година на откритите площи между зала 1 и зала 2 посетителите ще се насладят на вкусна българска скара - сочни кюфтенца,
кебапчета, домашен суджук, приготвени от охладено българско месо, по традиционни рецепти на фирма „ВИАТЕКС 66“ ЕООД - гр. Сунгурларе.

По време на Месомания 2022 Асоциацията на месопреработвателите в България ще проведе „Дни на българското месо“. В поредица отсъбития и инициативи кампанията ще поощри най-добрите в сектора и ще популяризира
ползите от консумацията на месо и месни продукти, особено от подрастващите. Програмата включва връчване на отличия „Златен медал с диплом“ за качествени и оригинални пазарни продукти и добавки. Хибридно събитие за ученици от професионални гимназии от София и Плевен ще разяснява „Фалшификации и измами с храни. Намаляване на загубата и разхищението на храни“, с участието на експерти от лаборатория „Алименти Омнилаб“, гр. Пловдив и Българската хранителна банка. За любителите на “скарата“ е подготвена книжка с
рецепти „Изкуството бързо и вкусно приготвяне на скара“, а най-малките ще рисуват.