Основна цел в индустрията на агротехниката е предлагането на високотехнологична, икономична, иновативна и производителна гама от продукти на пазара. Тя е доказано сбъдвана от фирма Zlatex, които за пореден път спомагат за увеличаването на доходите на земеделците, предлагайки новото поколение безкомпромисни трактори Fendt 700 Vario.

Серията включва 5 модела – Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario и 728 Vario. Диапазонът на тяхната мощност обхваща 203-283 к.с. (147-206 kW) (ECE R120). С пускането на пазара на седмото поколение трактори 700 Vario, Fendt разширява мощността до 303 к.с., благодарение на концепцията си за допълнителна мощност DynamicPerformance (DP). С нея се освобождава до 20 к.с. допълнителна мощност във Fendt 728 Vario DP в правилния момент на необходимост в зависимост от потреблението. Концепцията DP не е обвързана със скоростта или специалните приложения и функционира динамично, дори когато работата на BOM се извършва в покой.

Най-продаваната серия Fendt 700 Vario, за първи път откакто е пусната на пазара през 1998 г., се предлага с до 60 км/ч транспортна скорост. Тя отново вдига летвата на световните стандарти с изцяло новите си дизайн, двигател, бордов и извънбордов FendtONE и новото поколение челен товарач Fendt Cargo. Техническите иновации от големите трактори, като VarioDrive и иновативната концепция за охлаждане,

водят до революционна маневреност в този клас

6-цилиндровият двигател AGCO Power с обем 7,5 л е преработен спрямо новия спектър на мощност. Иновативната концепция за ниски обороти Fendt iD вече се припознава и от по-големите трактори. Компонентите двигател, трансмисия, хидравлика и охладителна система са проектирани съгласно т. нар. принцип за пестене на гориво „висок въртящ момент – ниски обороти на двигателя“. Номиналните обороти са само 1700 об/мин, а в основния работен диапазон оборотите са от 1400 до 1700 в минута. Новите Fendt 726 и 728 Vario достигат 1450 об/мин при максимална скорост от 60 км/ч. На всеки 10 км/ч по-малко, скоростта на двигателя спада с 250 оборота. Максималният въртящ момент от 1450 Nm при Fendt 728 Vario се постига само при 1300 об/мин и осигурява висока теглителна сила и сила на ускорение с минимален разход на гориво.

Серията е разработена така, че да опазва околната среда, отговаряйки на изискваните стандарти за емисии на отработени газове Етап V. Допълнителната обработка на отработените газове се извършва, чрез дизелов окислителен катализатор (DOC), дизелов филтър за твърди частици (DPF) и селективна каталитична редукция (SCR) без рециркулация на отработените газове.

С ниското си съотношение мощност/тегло от 30,5 кг на к.с. и компактните си външни размери, Fendt 728 Vario e маневрен и упражнява минимален натиск върху почвата. В зависимост от приложението, тракторите могат да бъдат гъвкаво балансирани както отпред, така и на задните колела. Интелигентното контролирано управление на задвижването на всички колела е едно от предимствата на Fendt VarioDrive. Задвижващият механизъм елиминира необходимостта от ръчно превключване при смяна между полеви и пътни операции. Той задвижва мостовете според нуждите и динамично разпределя мощността. Брутното тегло на машината позволява да се използва като теглителен трактор на полето и се избягва напрежението при шофиране по пътища и завои. Резултатът е малък диаметър на завиване с пълна теглителна сила и по-малко уплътняване на почвата. Оптималното налягане в гумите намалява буксуването върху почвата. Напълно интегрираната опционална система за контрол на налягане в гумите Fendt VarioGrip

увеличава контактната площ и повишава

теглителната сила с до 7%

При движение по пътя, налягането се повишава и съпротивлението се намалява, като по този начин могат да бъдат спестени още 2% гориво. Посредством терминала, водачът може удобно да контролира налягането чрез двулинейната система за контрол на налягането в гумите.

Управлението на трактора и инвентара в новото поколение се осъществява индивидуално посредством многофункционалния джойстик и опционалния 3L джойстик във FendtONE onboard. Fendt 700 Vario е стандартно оборудван с 10'' цифрово табло и 12'' терминал на подлакътника. Кабината Fendt VisioPlus е комфортна и безопасна. Филтрирането на въздуха може да бъде фабрично преобразувано към защита от категория 4, системата на която включва предпазване на водача от прах, течни средства за растителна защита и техните изпарения. Така серията отговаря на изискванията за работа при растителна защита на културите. Панорамното стъкло с ъгъл от 77° и дава оптимална видимост към челния товарач. Маневрирането може да бъде улеснено с две опционални камери отпред и отзад, които позволяват директна видимост на машината. Избираеми са и работни светлини на предния капак. Климатичната система е подобрена и поддържа приятна температура във всякакви метеорологични условия. Възможно е съхранението на охладени или затоплени храни и напитки.

Капацитетът на помпата е до 220 л/мин, а други отличителни черти на високопроизводителната хидравлика на серията 700 Vario са модулен дизайн, позволяващ използването на стандартни или ефективни FFC хидравлични съединители без течове и до пет точки на съединяване отзад, до две отпред и до три връзки в средата. Новото управление на тягата за задната навесна система измества теглото на прикачното устройство пропорционално на задната ос на трактора, като по този начин увеличава сцеплението и подобрява работния резултат.

Предлагат се още специални пакети Fendt Care за Fendt 700 Vario от поколение № 7. Те включват цялостна разширена гаранция от производителя до осем години или 8000 работни часа за цялото превозно средство, както и оригинални и прикачни устройства Fendt. Това позволява пълен контрол на разходите и сигурност на планирането.

Кабината Fendt VisioPlus.
Кабината Fendt VisioPlus.
Тракторът Fendt 724 Vario е с мощност от 243 к.с.
Тракторът Fendt 724 Vario е с мощност от 243 к.с.
Управлението се извършва с контролните панели и джойстици FendtONE.
Управлението се извършва с контролните панели и джойстици FendtONE.