Португалия има развито пчеларство, което доскоро напълно задоволяваше нуждите на страната от мед и други пчелни продукти и от опрашването на културите.

Но ситуацията се промени през лятото на 2022 г.
Географските условия, субтропичният климат и богатата медоносна база благоприятстват развитието на пчеларството. Основните пчеларски райони са разположени в северната част на страната. Според Националния статистически институт (INE) от 9817 тона мед от реколтата през 2020 г. 9643 тона са произведени в континенталната част на Португалия, 128 тона на Азорските острови и 46 тона на архипелага Мадейра.

Португалия има своя национална програма за развитие на пчеларството. Само за реализацията му през 2020 г. бяха отпуснати 1,7 млн. евро от бюджетите на Португалия и ЕС.

А по средна консумация на мед на глава от населението - 1,0 кг годишно - Португалия е на едно от първите места в ЕС.

От началото на 2000-ата година броят на пчелните семейства в средностатистическото пчеларство нараства и позициите на търговския (професионален) сектор се засилват. В този сектор работят 11% от пчеларите, притежаващи 40% от пчелните семейства, регистрирани в Португалия. 89% от пчеларите са любители и полупрофесионалисти с до 150 пчелни семейства.

През 2020 г. Португалия е на 11-то място в света по брой органични пчелни колонии (48,6 хиляди). Производството на органичен мед, който се търси в самата Португалия и в чужбина, се оценява на 700-900 тона годишно.

Основните сортове мед, изложени на 12-ия конкурс за мед, проведен в Сантарем през 2021 г., са хедър, розмарин, кестен, полифлорен, цитрусов и евкалипт. В надпреварата участват 42 пчелари, които представят 83 проби мед от изброените сортове.

Други разновидности на местния мед, популярни в Португалия, са мащерка, липа, рожков, ягода, лавандула и слънчоглед.