Използва се основно за разсад

Четириъгълната оранжерия - пирамида е много устойчива на силни ветрове, топлинните загуби са незначителни, много по-малко от обичайните парници. Но пък е по-трудна за построяване. За конструкция е препоръчително да се вземат тези размери, които вече са били тествани от много майстори: височина – 3,2 м (височината може да варира от 0,5 до 1 м); основа – 142 на 142 см, издигната на принципа на "златното сечение".

На първо място, трябва да изберете подходящата територия. Желателно е обектът да е разположен на малък хълм, наблизо да няма проводници с високо напрежение, както и конструкции с метална облицовка.

Много е важно при изграждането на тази оранжерия да се вземе предвид местоположението на лицата ѝ по отношение на страните на света. За да направите това, вземете компас и, като се съсредоточите върху неговите показания, прекарайте диагонала на пирамидата от север на юг.

Отстранете тревата с лопата, като направите квадрат. С помощта на нивелир се уверете, че земята е равна.

В централната част е необходимо да поставите тръба/стълб с диаметър 20 см. Дълбочината на потапяне в земята трябва да бъде около половин метър, а височината над нивото на почвата е 3,2 м.

По периметъра поставете дървени пръти с дължина 0,5 м. Вратата на оранжерията трябва да се намира от южната страна, там трябва да се остави свободно пространство. Изграждайки основата на оранжерията, можете да започнете рамка. Затова 4 пръти се фиксират в основата с помощта на винтове и след това се обединяват в самия връх.

Алтернативно на 2 м от земята се монтират дървени напречни греди, които по-късно ще бъдат рафтове за разсадите.

Следващата стъпка е да се монтира вратата.

След това пирамидата трябва да се покрие с найлон (около 25 метра е нужен) или поликарбонат.

От найлона се правят кройки за всяка страна, отделно и за вратата. След това страните на триъгълниците се залепят с лепяща лента, а върховете не са стегнати, така че оранжерията да "диша".

Втори вариант: изрязвайки стените на конструкцията, оставете в самия връх около 15 см незатворено пространство за излизане на горещия въздух в горещите летни дни. В други сезони можете да покриете горната част на оранжерията със специален подвижен капак.

Не забравяйте, че за най-рационалното използване на площта на оранжериите под формата на пирамида, високите растения се засаждат в средата и ниските - по краищата на оранжерията.

Градинари по света са видели от личен опит, че в пирамидална оранжерия разсадът понася по-лесно връщащите се повторно студове, развива се по-бързо, но при силни ветрове и студ най-добрият вариант е четириъгълната основа на оранжерията да е напълно заровена в земята. Леглата са направени трислойни: на дъното - слама, след това слой оборски тор и същото количество пръст.

За основата на оранжерията има различни варианти, представени в снимките.

Полипропиленова (РР) чембер лента за застопоряване на ъглите
Полипропиленова (РР) чембер лента за застопоряване на ъглите