От качеството на хранене зависи както здравето, така и продуктивността

Някои зайцевъди, които отглеждат зайците си на открито - само под навес, се притесняват от прекъсване на производството през зимата. Те искат съвет какво да променят, за да продължат и в студените месеци.

Не се отчайвайте, има изход от ситуацията, е съветът на специалистите. Има стопани, чиито зайкини раждат и през зимата и хранят малките перфектно. За да се случи това, просто трябва

клетките да са в плевнята,

където може да се сложи допълнителен навес - там няма отопление, но е по-топло, отколкото навън, и то с 5 градуса.

Важно е да вземете предвид няколко фактора:

1) Опитът на женската: колко пух ще оскубе и как ще се грижи за малките. Основният проблем е, че когато женската изскочи от гнездото с кърмачета, тя не ги връща, а през зимата те измръзват. Така че колкото и опитна и грижовна да е зайкинята, тя не може без помощта на стопанина.

2) За да предотвратите силна слана или при изключително ниски температури, можете донякъде да модернизирате обикновена родилна клетка, която всъщност е кутия с ширина 35–40 см и дължина около 65 см и с двойно дъно. Първото дъно е стационарно, изработено от шперплат, а второто е поцинкована плоча 35 х 63 см. Тази родилна кутия трябва да се постави в гнездото 3 дни преди очакваното раждане, а върху нея се слага сено или слама. И цялата тайна е, че между двата етажа е необходимо

да поставите обикновена електрическа

нагревателна подложка,

която се включва в мрежата (220 V) един ден преди раждането. Нагревателната подложка дава топлина на гнездото през металния под, който лежи върху него, повишавайки температурата под пуха до 37 градуса. В зависимост от времето и възрастта на зайците температурните режими могат да се променят на нагревателната подложка. Отгоре покрийте гнездото с „одеяло“ от пух и топлината от нагревателната подложка ще остава в гнездото. Дори самата майка не е против да се стопли до децата.

3) През зимата е необходимо на женските да давате не сняг, а вода. Това трябва да се прави редовно, тъй като по време на кърмене при липса на вода, количеството мляко в женската ще намалее, а това ще се отрази негативно на състоянието на зайчетата.

4) Зайцевъдите са донякъде загрижени от придобиването на високопродуктивни породи зайци. Те питат какво е важно да се има предвид при храненето им, как да разнообразят зимния хранителен режим.

Зайците от високопродуктивните породи се създават в условия на добро хранене и техните качества се проявяват само при спазване на еднакво ниво на хранене.

Ако зайците от култивираните породи се отглеждат с непълноценни дажби, те губят продуктивните си качества и не могат да реализират потенциала, присъщ на породата.

И не забравяйте за витаминизирането

на тялото на зайците през зимата

От ноември можете да събирате смърчови и борови иглички - ценен допълнителен източник на витамини (особено А ​​и С). Иглите съдържат антихелминтни вещества, които помагат на зайците да се отърват от чревни паразити. Но трябва да бъдат научени да ядат иглите постепенно.

Плодове от арония, калина, глог, шипки също са добро допълнение към зимната диета на зайците, тъй като съдържат пълен набор от витамини.

Богати на захари и витамини са:

  • морковите;
  • жълтата тиква;
  • захарното и кръмното цвекло;
  • зеле.

Минералните храни сол, глина и креда служат като източници на калций, фосфор, натрий и др.

Солта може периодично да се добавя към храната или водата, тя насища тялото с натрий и също така повишава апетита.

Кредата (калциев глюконат) се натрошава и се дава в смес с други фуражи (1 таблетка на глава няколко пъти месечно).

Бучките глина винаги трябва да лежат в клетките - зайците ги гризат, ако е необходимо.

Понякога опитните стопани добавят дървесна пепел – тя е източник на калий.

Въглища се дават при храносмилателни разстройства.

Зайците обичат да дъвчат нещо,

да изострят зъбите си

За целта за тях са подходящи дебели клони и трупи, изработени от трепетлика, ябълкови дървета, които могат да се поставят в клетки и периодично да се заменят с нови.

В допълнение към естествените източници на витамини не би било лошо да добавяте витаминни и минерални добавки към дажбите.

От качеството на храненето зависи както здравето на зайците, така и тяхната продуктивност и през зимните месеци
От качеството на храненето зависи както здравето на зайците, така и тяхната продуктивност и през зимните месеци