Министър Гечев: Тази година българската пшеница е с изключително високо качество

Тазгодишната реколта от пшеница е с изключително високо качество в сравнение с последните 7-8 години, благодарение на добре свършена работа от всички по веригата. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на Консултативния съвет по зърното. Данните за високото качество бяха потвърдени от зърнопроизводители и хлебопроизводители.

Произведеното в България зърно обезпечава високо качество на хляба и хлебните продукти на българския пазар, които отговарят на всички стандарти, бяха единодушни членовете на Консултативния съвет. Те се обединиха, че на фона на сушата в Европа реколтата е изключително конкурентоспособна, зърненият баланс на страната е подсигурен, като има достатъчно количества както за потреблението в страната, така и за интензивна търговия и износ.

По представени на заседанието оперативни данни, в България тазгодишната реколта от пшеница достигна 6,3 млн. т, при реколтирани 12 млн. дка и 525 кг среден добив. Най високи са добивите в Разград - 661 кг/дка, следвани от област Добрич със среден добив 648 кг/дка. Прибрани са и 616 хил. т ечемик при среден добив 498 кг/дка, от 124 000 ха.

При реколтирани 30% от засетите площи с царевица към момента по оперативни данни средният добив е 477 кг/дка, а при реколтирани 73% от площите със слънчоглед средният добив е 222 кг/дка.

В рамките на заседанието зърнопроизводителите представиха основните проблеми, пред които са изправени в момента, включително сушата през стопанската година, намножаване на неприятели, високата инфлация и сериозният ръст на цените на производствените ресурси, понижението на изкупните цени заради украинския внос на слънчоглед. В същото време предстои изплащане на наеми за земите в размер над 1,5 млрд. лева.

Аграрният министър припомни, че страната ни е солидарна с Украйна, но българските производители в момента са сериозно засегнати от свръхпредлагането, затова и вече поискахме от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно.

Той информира, че Министерството на земеделието ще разработи план за борба с неприятелите, чието прилагане трябва да започне в пролетните месеци.

По време на Консултативния съвет министър Явор Гечев предложи да бъде върнат регистрационният режим на складовете, с цел засилен контрол върху наличностите и техния произход, както и като мярка срещу сивия сектор. Това предложение беше подкрепено от всички участници в заседанието. В заключение той отбеляза, че предвид предизвикателствата пред сектора ролята на Консултативния съвет по зърното има все по-голямо значение и предложи неговото свикване да бъде с по-голям интензитет.

В срещата, която се проведе в хибриден формат и беше водена от ротационния председател на Консултативния съвет Венцислав Върбанов, от страна на браншовите организации участваха Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Съюзът на българските мелничари, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюзът на зърнопроизводителите в България, Асоциацията на търговците на зърно и зърнопродукти, Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи, Асоциацията на земеделските производители в България.