Освен, че пестят време и средства, комбайните за грозде оперират с прецизността на човешка ръка

Инес ЗЛАТАНОВА

Непрекъснат труд се изисква през сезона на отглеждане и прибиране на реколтата от лозята, за да достига качествено вино до трапезата. При гроздобера, запазването на цялостта на нежният плод е специфика, изискваща особена прецизност и време. Не винаги лозаро-винарите разполагат с това време, затова механизирането на процеса е необходимо развитие в индустрията, но навлиза бавно, заради необходимостта да се гарантира качеството на крайния продукт. Със стесняването на времевите прозорци за прибиране на реколтата, денонощното машинно опериране става все по-необходимо.

Машините берачи разполагат с по-висока производителна скорост, но това няма да ги направи полезни, ако не разполагат с човешко внимание и финост при обирането. Край на колебанията между ръчната и машинна беритба на гроздовата реколта слагат комбайните от брандовете Oxbo, Gregoire, Optimum, ERO, New Holland и др.

Ето някои комбайни, на чиято работа с грижа за плодовете, могат да се позовават лозарите:

Optimum на Pellenc

Системата за прибиране на реколтата на Pellenc е с характерна овална форма на беритбените пръти, които се задействат в двата края. Входната и активна зона с регулируема дължина правят машината адаптивна към всички лозя, асми, сортове грозде и видове перголи, а разширяващата се изходна зона гарантира внимателното освобождаване на обраната плодова продукция. Този принцип осигурява постоянно разстояние между прътите за бране, което елиминира повреди при разклащането.

Основата на главата е удароустойчива, а рампите на улавящите корита са с регулируем ъгъл, монтирани върху еластични панти за по-голяма ергономичност. Припокриването им на места гарантира плавно плъзгане, за да не се увреждат лозите. Отворената структурата на уреда дава възможност за изхвърляне на чужди тела и избягване на запушвания, които, ако все пак възникнат, се активира предупредителна аларма. Частите са високоустойчиви на удари и износване, а тези, които влизат в контакт с реколтата са изработени от неръждаема стомана или от материали, безопасни за храните. Дизайнът също прави операциите по почистване и поддръжка в пъти по-лесни. Моделът Optimum XLE може да бъде конфигуриран за странично разтоварване на плодовете към контейнера. Главата с увеличена събирателна площ и по-дългите пръти на модела увеличават работните скорости на Optimum с 25%, а конвейерните ленти могат да съхваряват до 0,8 т продукция при смяна на контейнер или местоположение.

След пристигане в транспортната лента, гроздето нежно се почиства от листата от два вентилатора, задвижвани от хидравлични двигатели, чиято скорост се регулира от оператора. Събира се в контейнери, с вариращ спрямо модела капацитет от 2 600 до 3 600 л и оборудвани с шнекове за равномерно разпределяне на товара. Хидравличните компоненти са изолирани от набор защитни корпуси, за да бъде предпазена реколтата в случай на теч.

Моделите Optimum са едни от най-компактните и леки сред комбайните и тракторите на пазара към датата на официалното им пускане за продажба. Предлагат 95-градусов ъгъл на завъртане. Те са с четириколесно задвижване, силиконови амортисьори за удобно и тихо придвижване, и Perkins Tier IV двигатл, който изразходва 43% по-малко гориво за 10 дка.

Контролният панел на оператора е оборудван със системи за лесно управление, които спестяват движение на ръката на водача, а работят с продължително натискане или импулсно управление. Нулирането и промяната на посоката стават с едно движение, а клавишите са осветени за тъмно време. Optimum разполага с пункт за бързо свързване с уреди от гамата на Pellenc, което премахва необходимостта от синхронизиране с отделни, допълнителни инструменти. Резервоарът на машината е вместимост, в зависимост от модела, от 190 до 260 л.

Гроздокомбайнът е с вградена сортировъчна бордова система Selectiv' Process 2 в 1, която запазва цялостта на гроздовете и съдържанието им на сок до 99%. Тя се адаптира към всякакви сортове и условия на работа, валяците й са регулируеми от сортировъчната таблица на екрана на водача. Системата за откъсване от стъблата разполага с функция срещу засядане и оперира фино и деликатно с пет дълги „пръста“ за запазването на цялостта на плода и стъблото. Регулира се само с един клик от контролния панел на оператора. Производителността се равнява на 8 тона за 10 дка при скорост от 10-15 км/ч. Тестове показват, че загубите на реколта се равняват на 0,18%. Моделът Pallenc 8050, който е прикачен двуколесен комбайн е на цена около 100 000 лв.

Bargam

Комбайнът V-Track на италианската фирма Bargam за събиране на гроздове и маслини е звезда на множество изложения. Уникалност на машината й придава нейната U-образна рамка, която прави възможна смяната на главата за прибиране на реколта просто чрез приплъзването й навън или навътре. Всичко, което се изисква е 15-минутна процедура по откачане на хидравличните тръби и свалянето на четири болта и два винта. Тази лека и бърза смяна прави V-Track високоефективен в производството, grapeliner-ът също е с подсилена рама, чиято ос може да имести позицията си с 20 см в двете странични посоки и 60 см изместване на височина за буталата и колелата. Шасито достига височина на разтоварване от 3 метра. Електронната система за управление получава данни за гъстотата на растителността върху лозите, в резултат, на което лозите са с минимално увреждане при добива. Ширината и честотата на разклащане могат да се регулират от кабината. Страничното електронно нивелиране между предната и задната част прави бункерът за прибиране на реколта постоянно хоризонтален – важен детайл за ограничаване на загуби при разстилане на гроздовата продукция. Навигационни системи поддържат машината идеално центрирана върху реда между лозите, което дава предимство на други работещи на терена машини със същата рама, като ротационни брани, в покриването на половината междуредова площ от всяка страна.

Grapeliner на ERO

Немският производител на лозарско оборудване ERO предлага комбайните Grapeliner в сериите 5000, 6000 и 7000. Те са разработени във всичките си класове мощност (дори под 130 кВт) съвместно със стандарта за двигатели с мощност над 130 кВт срещу замърсяване Stage V на ЕС. Другата отличителна черта на гроздокомбайните Grapeliner е стъкленият под на кабината, който открива директен изглед към процеса.

Комбайнерът разполага още с две вградени цветни камери за наблюдение, тъч скрийн панел за управление на операциите и превключвател на режима – бране, обезлистяване, премахване на стъблото. Комбайнът е със автоматично управление, така че водачът не е длъжен да шофира и може да се състредоточи върху наблюдението и задаването на режими. Автоматичното управление има възможност да направи 90-градусов завой с максимална стабилност. Стъклата на огледалата разполагат с електрически системи за отопление така, че да не се появява запотяване и намалена видимост. Има 10 работни светлини и още 6 на ключови места под корпуса си.

Сред останалите предимства са силата за теглене в наклон, страничното изпразване без излишни маневри и забавяне, комфортно и бързо придвижване с до 40 км/ч, лесно почистване и поддръжка. Разположеният нависоко дизелов 6-цилиндров двигател Deutz с турбо интеркулер е предпазен от проникване на вода и мръсотия и осигурява стабилен център на гравитация. Оборудването включва още контейнер с капацитет от 2 200 до 3 000 л, 5 програми за прибиране на реколтата, 3 нива за регулиране на амплитудата на трептене, тройна екстракция на листа, гъвкави калници и капак на двигателя, подвижна релса за бързо почистване на конвейера, хидравличен контрол на пръстите, ултразвуков индикатор за височина с функция за памет, изчисляване на процента на наклона, темпомат за поддържане на постоянна скорост и качество на работа и др.

Реколтата се пречиства в 3 етапа за максимално намаляване и отстраняване на растителните отпадъци сред плодовете. До 70% от листата се отделят под действието на въздушен аспиратор и екстрактор на листа още преди да влязат в контакт с гроздето. Загубата на сок при тези операции е сведена до минимум. Монтираният в долната част на веригата аспиратор извлича част от растителните отпадъци преди транспортирането на реколтата до горната част, където вакуумът на напречния трансрпортьор премахва последните остатъци, така че в бункера да достига безупречно чиста реколта. Компонентите са изградени да издържат повече от един сезон, за намелени разходи за части. В зависимост от размера на бункера, гроздоберачът може да усвои 3 тона за декар.

Gregoire

Тази марка е специализира в производството на комбайни за маслини и грозде. За вторият вид продукция гамата на френската компания включва моделите G.Prima, G3.220, G7-240, GL7.4, GL8.4 и GL8.6.

G.Prima може да бъде използван с трактори с ниска мощност и може да преминава между лозови редове с разстояние от 1,7 м.

Отличителна черта на G3.220 е ефективността му в труднопроходими условия, дължаща се на мощните задвижващи колела, оборудвани с усилвател на трансмисията OVERboost, който увеличава временно въртящия момент. Хидравличната помощна верига се захранва от помпа с автоматично управление на потока и осиргурява постоянно налягане на двигателя.

Сериятя гроздови комбайни на Gregoire са напълно автоматизирани и предоставят възможност за отлично управление и маневриране. Могат да събират, пръскат и поддържат лозята. Кабината на водача предлага видимост на 360° за пълен контрол над околността. Оперирането е лесно и интуитивно благодарение на големия сензорен дисплей и мултифункционалните джойстик и конзола за управление. Параметрите на машината могат да бъдат проверявани на екрана.

Оборудването на G7 включва прибираща глава, двойно окачване за внимателно боравене с лозята и качество на обраната реколта. Честотата на разклащане и вентилаторните системи за сортиране и пречистване се контролират от кабината на оператора. Изисква се минимална поддръжка, почистването е улеснено от голямото пространство на прибиращия тунел на комбайна и големината на платформата. Подготовката за съхранение на машината през зимата в края на сезона е лесна и евтина.

G7-240 може да прибере до 3 тона на декар при ширина на редовете до 1,8 м. Някои от приставките му са удобен контролен панел в кабината, 2 камери за увеличена видимост, стандартни функции против подхлъзване и за автоматична поддръжка на скорост, полуавтоматичен нивелир за модула, 14 разтръсквача и др. Той може да завива на 90° и да бере в лозето на дълбочина от 15 см, а капацитетът му на съхранение е 3 000 л, разпределени по равно между два контейнера.

По-големите модели от серията комбайни предлагат по-висока мощ на двигателя, по-голям капацитет на съхранение и възможност за странично изхвърляне на реколтата. Избираемите системи за сортиране и премахване на дръжки са с опростен дизайн и поддръжка, сред тях е и системата за премахване на дръжки върху транспортната лента чрез прорези.

IMECA и Alma

Италианската компания IMECA разполага с прикачен гроздов комбайн с хидростатични колела, позволяващи преодоляването на наклони. Настройките по уреда се извършват с помощта на контролен панел с джойстик от кабината на трактора. Разклащащото устройство гарантира високоскоростен добив с напълно запазване на структурата на плода. Двата контейнера са от неръждаема стомана и са с капацитет над 2000 л всеки.

Alma предлага на пазара моделите Alcanta и три версии Selecta. Моделът Selecta 3 е практично решение за гроздобер с оглед вниманието към запазване на цялото лоза непъкатната при разтръскване. Той гарантира ниска поддръжка с опростена и икономична структура. Скоростта и производителността му са равни на самозадвижващ се комбайн, с оптимизираният нежен добив на плодове и адаптацията към сорт и наклон – машината може да бъде повдигната с до 700 мм при необходимост, задвижването на колелата е проектирано за стръмни терени. За оптимално почистване се отварят горните щори. Събирателният тунел е с меко покритие и напълно затворен.